Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Norge støtter FNs initativ for Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


25. mars 1996

Norge støtter FNs initativ for Afrika

Norge vil yte politisk og finansiell støtte til FNs spesielle initiativ for Afrika, signaliserte bistandsminister Kari Nordheim-Larsen i en tale på Universitetet i Oslo idag. Initiativet som ble fremmet av FNs generalsekretær Boutros Boutros-Ghali 15. mars innebærer en innsats for fornyet støtte og bedre koordinering av utviklingsarbeidet i Afrika. Initiativet innebærer en samordnet innsats fra internasjonale organisasjoner, giver- og mottakerland på områder som fredsbygging og konfliktløsing, økonomisk utvikling, helse og utdanning og godt styresett.

Bistandsministeren understreket betydningen av at man fra FNs side nå har tatt en helhetlig tilnærming der man ser politisk utvikling, økonomisk utvikling og sosiale spørsmål i sammenheng. Positiv utvikling i Afrika kan ikke oppnås uten fred og folkelig deltakelse. I denne sammenhengen er det viktig at det legges stor vekt på utdanning og kvinners betydning i samfunnet. Nordheim-Larsen trakk i denne forbindelse fram Norges satsing på utdanning for jenter i det sørlige Afrika i samarbeid med UNICEF og Canada. Forslagene i initiativet er i vesentlig grad i overensstemmelse med tenkningen i Stortingsmelding nr. 19 "En verden i endring" om vår politikk overfor utviklingslandene, bl.a. med betydelig vekt på mottakeransvar, mener Nordheim-Larsen.

Initiativet er den mest omfattende koordinerte handlingsplan i FN-sammenheng noensinne. Det vil bli lagt større vekt på samarbeid og langsiktig perspektiv. Målet er å identifisere konkrete praktiske tiltak for økt FN-støtte til Afrika, og bidra til høyere prioritering av Afrika på den internasjonale dagsorden. Det nye initiativet er utformet og vil bli gjennomført i nært samarbeid med de afrikanske landene.

Hele initiativet er kostnadsberegnet til 25 milliarder dollar over en ti-årsperiode. Kostnadene dekkes ved hjelp av allerede eksisterende bistandsmidler. I tillegg planlegges det en storstilt innsats ledet av Verdensbanken for å skaffe tilveie ytterligere midler.

Lanseringen 15. mars innleder en ett års kampanje for å skaffe politisk støtte for initiativet.


Lagt inn 25 mars 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen