Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Norge og Ukraina undertegner felleserklæring og bilaterale avtaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


7. mars 1996

Norge og Ukraina undertegner felleserklæring og bilaterale avtaler

Utenriksminister Bjørn Tore Godal og Ukrainas utenriksminister Hennadii Udovenko, som er på offisielt besøk i Norge, undertegnet idag en erklæring om grunnlaget for forbindelsene mellom Norge og Ukraina, samt to bilaterale avtaler - en protokoll om det avtalerettslige grunnlaget for forbindelsene mellom Norge og Ukraina og en avtale om unngåelse av dobbeltbeskatning.

Det er første gang en ukrainsk utenriksminister besøker Norge siden Ukraina ble selvstendig i 1991.

Protokollen om det avtalerettslige grunnlaget regulerer det bilaterale avtaleforholdet mellom Norge og Ukraina med utgangspunkt i de avtaler som var inngått mellom Norge og Sovjetunionen. Den innebærer at en av avtalene mellom Norge og Sovjetunionen, en avtale som gjelder diplomatiske visa, fortsatt skal være i kraft mellom Norge og Ukraina. I tillegg skal tre andre avtaler få midlertidig anvendelse inntil de erstattes med nye. Dette gjelder avtale om langtidshandel, avtale om økonomisk, industrielt og teknisk-vitenskapelig samarbeid og overenskomst om unngåelse av dobbeltbeskatning. Øvrige avtaler inngått mellom Norge og Sovjetunionen skal anses for ikke å være i kraft mellom Norge og Ukraina.

Den midlertidige anvendelse av dobbeltbeskatningsavtalen med Sovjetunionen av 1980 vil opphøre når den nye dobbeltbeskatatningsavtalen trer i kraft. Denne tar sikte på å unngå dobbel beskatning av inntekt og formue og forebygge skatteunndragelse.


Lagt inn 12 mars 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen