Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Norsk forslag om Burma-boikott i FN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet

Nr. 90/96
19. juli 1996

Norsk forslag om Burma-boikott i FN

Norge holdt i går kveld norsk tid holdt et innlegg i FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC) i New York om menneskerettighetssituasjonen i Myanmar.

I innlegget uttrykker Norge bekymring for den forverrede menneskerettighetssituasjonen i Myanmar. Det rettes en sterk henstilling til landets myndigheter om øyeblikkelig og betingelsesløst å frigi alle politiske fanger. Myndighetene i Myanmar oppfordres også til å innlede en reell dialog med Aung San Suu Kyi og andre representanter for demokratiske krefter i Myanmar med sikte på at folkeviljen, slik den kom til uttrykk ved valget i mai 1990, kan settes ut i livet.

Norge tok i innlegget opp Nichols-saken og viste til at forklaringene som er kommet fra Myanmars side er utilfredstillende. Det bes om en full klargjøring fra Myanmars myndigheter om alle omstendigheter rundt dødsfallet til vår honorære generalkonsul James Leander Nichols som døde 22. juni 1996 mens han satt fengslet i Yangon.

I innlegget vises det til at Norge og andre land har bedt FNs Høykommisær for menneskerettigheter og FNs Spesialrapportør for Myanmar foreta nærmere undersøkelser av menneskerettighetssituasjonen i landet.

Den norske representanten foreslo at det innen FN bør vurderes en internasjonal våpen-embargo og mulige økonomiske sanksjoner rettet mot Myanmar.


Lagt inn 25 juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen