Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Norsk musikksatsning under den europeiske kulturmåned i St. Petersburg, juni 1996.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


14. mai 1996

Norsk musikksatsning under den europeiske kulturmåned i St. Petersburg, juni 1996.

I juni er St. Petersburg vertsby for årets europeiske kulturmåned. Begivenheten blir samtidig en markering av at Russland har blitt medlem av Europarådet. Deler av arrangementet er lagt opp i samarbeid med København, europeisk kulturhovedstad i 1996.

Det blir betydelige norske innslag under kulturmåneden i St. Petersburg. Utenriksdepartementet medvirker til at det arrangeres en rekke konserter med norske utøvere, som vil fremføre både norsk musikk og verker fra det internasjonale musikkrepertoaret, inkludert Edvard Griegs musikk. Utenriksdepartementet finansierer også et fyldig programhefte på russisk, med artikler om norsk musikk, presentasjon av komponistene hvis verker skal fremføres, og presentasjon av utøverne.

Den europeiske kulturmåneden byr på et variert program: Orkesterkonserter, opera og ballett, korkonserter, teater (bl.a. skal et teater fra Praha vise "Peer Gynt"), det blir rockefestival og jazzfestival, kunstutstillinger og historiske utstillinger. På filmfestivalen "Festivalenes festival" vises mer enn 80 filmer fra 30 land.

Følgende norske gjestespill er planlagt:

Det Norske Solistkor under dirigent Grete Helgerød gir en konsert 2. juni. Koret deltar i den internasjonale korfestivalen som inngår som del av kulturmåneden.

Oslo Trio, med fiolinist Stig Nilsson, pianisten Jens Harald Bratlie og cellisten Aage Kvalbein, gir en konsert 13. juni. På programmet står norsk og russisk musikk.

Den 14. juni dirigerer Terje Mikkelsen St. Petersburg statlige symfoniorkester i en konsert med bare norsk musikk. Jens Harald Bratlie og Stig Nilssen deltar som solister. Det blir fremført verker av Grieg (a-moll konserten), Johan Svendsen, Johan Halvorsen og Geirr Tveitt.

Den 15. juni akkompagnerer pianisten Geir Henning Braaten den russiske mezzosopran Galina Sidorenko i en romanseaften. Foruten sanger av Grieg omfatter programmet tyske, russiske, franske og spanske romanser.

Den 17. juni opptrer Geir Henning Braaten med en klaveraften, som finner sted i Tronsalen i Peter den Stores sommerpalass Peterhof. På programmet står både eldre og nyere musikk av norske og utenlandske komponister.

St. Petersburg årlige jazzfestival, arrangert av St. Petersburg Jazzfilharmoni, finner sted 15.-19. juni. Her opptrer Arild Andersen m/band på åpningsdagen.

Filmfestivalen "Festivalenes festival" arrangeres 23.-30. juni. Her vises filmer som har fått priser i andre festivaler de to siste årene. Fra Norge deltar Liv Ullmanns "Sophie" og Marius Holsts "Ti kniver i hjertet". Liv Ullmann er invitert som gjest til festivalen, der hun skal presentere en retrospektiv visning av Ingmar Bergmans filmer.

Som ledd i det norske programmet arrangerer norske studenter i St. Petersburg 8. juni en norsk kultursalong i lokalene til et teatermuseum. Her deltar bl.a. fløytisten Mali Haugen, Tori Urgård har maleriutstilling og Hanne Tømta vil opptre med norske dikt.


Lagt inn 21 mai 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen