Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Norsk støtte krever rask utvikling i fredsprosessen i Guatemala

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


16. januar 1996

Norsk støtte krever rask utvikling i fredsprosessen i Guatemala

I et møte etter innsettelsen av Guatemalas nye president, Alvaro Arzu, 14.januar, fikk de seks landene i vennnegruppen - som består av Mexico, Spania, Colombia, Venezuela, USA og Norge - anledning til å utveksle synspunkter om fredsprosessen med presidenten. Det ble fremholdt at dersom den nye regjeringen såvel som geriljabevegelsen URNG helhjertet fortsetter forhandlingene for å få til endelig fredsløsning på den væpnede konflikt i Guatemala, vil de fortsatt kunne regne med solidaritet og støtte fra det internasjonale samfunn. På Norges vegne uttalte statssekretær Asbjørn Mathisen at fremgang i forhandlingene var en nødvendighet for at det norske engasjement i fredsprosessen kunne opprettholdes på nåværende nivå.

I sin tiltredelsestale kom Arzu med klare utsagn om at han ønsket å gi prioritet til fredsprosessen. Han har satt seg som mål å få undertegnet en endelig fredsavtale innen syv måneder.

Under besøket hadde statssekretær Mathisen et møte med nyvalgte kongressrepresentanter for partiet FDNG (Demokratisk Front Nye Guatemala) som blant annet representerer krefter fra menneskerettighetsorganisasjoner, Mayaindianere og fagbevegelse og som for første gang hadde stilt til valg. I forbindelse med reisen ble det også ført politiske samtaler i Mexico med ledelsen i URNG som forsikret at geriljaens målsetning var å få ferdigforhandlet en fredsavtale i løpet av 1996 for deretter å satse på politisk arbeid.


Lagt inn 17 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen