Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Ny helseavtale med Botswana

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


21. februar 1996

Ny helseavtale med Botswana

Norges helsesamarbeid med Botswana skal føres videre gjennom direkte kontakt mellom norske og botswanske helseinstitusjoner og utdanningsinstitusjoner. Det er målet for den nye helsesektoravtalen mellom Norge og Botswana som ble undertegnet i Oslo idag av Botswanas helseminister Chapson Butale og bistandsminister Kari Nordheim-Larsen. Avtalen er den mest omfattende om institusjonssamarbeid som Norge noen gang har inngått på det bilaterale bistandsområdet.

Rammen for samarbeidet er på 90 millioner kroner over fem år, hvorav Botswana selv dekker 30 millioner kroner.

Viktige deler av "helse-Norge" vil gjennom avtalen engasjeres i samarbeid med tilsvarende institusjoner i Botswana. Statens Helsetilsyn, Statens Institutt for folkehelse, Statistisk Sentralbyrå,. Diakonhjemmets Internasjonale Senter, Universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø skal engasjeres i samarbeid med Botswanas Helsedepartement, Kommunaldepartement, Undervisningsdepartement og Universitetet.

Målet for samarbeidet er å heve kvaliteten på helsetjenestene i Botswana. Det gjøres gjennom utdanning av helsepersonell, forskningssamarbeid, planlegging, styrking av ledelse/administrasjon, tilsyn og overvåking.

Norge har støttet helsesektoren i Botswana med fagfolk og penger siden 1973. Det er bygget opp en primærhelsetjeneste med klinikker og helseposter i alle landsbyer, og Norge har vært Botswanas viktigste støttespiller i dette arbeidet. Samarbeidet med Botswana kan karakteriseres som svært vellykket, og Botswanas helsetilbud er nå blant de beste i hele Afrika. Forventet levealder ved fødsel i Botswana er 64,9 år (1992, UNFPA), - langt høyere enn i andre land i det sørlige AFrika.

Avtalen innebærer at samarbeidet med Botswana føres videre i en annen form når den tradisjonelle bistanden fases ut som en følge av at Botswana fra 1996 klassifiseres som øvre middelinntektsland. Ved selvstendigheten i 1966 var Botswana blant verdens 25 fattigste land.

Helsebistanden til Botswana er et godt eksempel på positiv effekt av bistand, sier bistandsminister Kari Nordheim-Larsen. Vår satsing på institusjonsbygging har gitt gode resultater. Det er denne erfaringen vi vil bygge på i vår framtidige bistandspolitikk.


Lagt inn 22 februar 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen