Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Rapport fra FAFO/NUPI om barnearbeid og handel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


18. januar 1996

Rapport fra FAFO/NUPI om barnearbeid og handel

  • Produkter produsert av barn utgjør en meget liten del av norsk import.
  • Økt markedsadgang kan bidra til å redusere bruken av barnearbeid.
  • Importrestriksjoner rettet mot barnearbeid er et lite treffsikkert virkemiddel.
  • Bedring av utdanningstilbudet er en nøkkelfaktor.
Dette er noen av de viktigste konklusjonene i rapporten “Barnearbeid i internasjonal handel og norsk import”, som ble overlevert handelsminister Grete Knudsen torsdag 18. januar. Rapporten er utarbeidet av FAFO/NUPI på oppdrag fra Utenriksdepartementet.

Rapporten peker på at det sjelden er mulig å si helt sikkert om importerte varer er laget ved hjelp av barnearbeid, men oversikten tyder på at produkter produsert av barn utgjør en meget liten del av norsk import, sannsynligvis under en halv prosent.

Barnearbeid er et stort og økende problem, og det er mellom 100 og 200 millioner barnearbeidere i verden i dag. Fattigdom er en grunnleggende årsak, men sammenhengen er ikke entydig fordi andre forhold som lovgivning og utdanningstilbud også er vesentlige faktorer. I studien argumenteres det for at utdanning bør prioriteres høyere i norsk bistand.

Rapporten drøfter også mulige tiltak mot barnearbeid. Rapporten viser at det finnes muligheter for å bruke bistands- og handelspolitikk aktivt til å bekjempe barnearbeid. Industrilandene kan bidra til mindre barnearbeid gjennom å gi u-landene best mulig markedsadgang for deres eksport, og dermed øke deres forutsetninger for industrialisering og vekst. Importrestriksjoner rettet mot barnearbeid vil være et lite treffsikkert virkemiddel, blant annet fordi bare 1/20 av barnearbeidet foregår i eksportsektoren. Slike tiltak vil også være vanskelig å håndheve effektivt, og de kan i noen situasjoner ha skadevirkninger dersom barna ikke får andre alternativer.

Merkeordninger for eksportvarer er et annet aktuelt virkemiddel, men de bør ifølge rapporten utformes slik at uskyldige produsenter ikke rammes. Økt oppmerksomhet om barnearbeid kan bidra til at tiltak settes i verk, hevdes det i rapporten.

linkdoc032005-990984#docRapporten fra FAFO/NUPI vil utgjøre et viktig grunnlag for det videre arbeidet i departementet med å legge frem forslag til konkrete tiltak på dette området.


Lagt inn 19 januar 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen