Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Regjeringen med tiltak mot lavstandardskip

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


15. mars 1996

Regjeringen med tiltak mot lavstandardskip

  • Skipsagenten vil kunne bli gjort økonomisk ansvarlig for utenlandske skip de har klarert til norsk havn, dersom skipets eier ikke er i stand til å gjøre opp for seg.
  • Sjøfartsdirketoratet vil få adgang til å utbedre mangler på skip der eier ikke vil medvirke til at pålegg gjennomføres, og vil kunne sikre seg med prioritert pant i skipet.
  • Norge vil arbeide for et internasjonalt krav om tvungen ansvarsforsikring for skip.

Dette er noen av tiltakene Regjeringen nå legger frem for å forhindre at utenlandske skip med lav standard i fremtiden skal kunne påføre norske myndgheter lokalt og sentralt store kostnader. Regjeringen følger dermed opp anbefalingene fra den tverrdepartementale arbeidsgruppen som i fjor så nærmere på hvordan man best kan løse de mange problemene særlig et økende antall øst-europeiske skip med lav standard har påført norske havnder og myndigheter de siste årene.

Regjeringens konklusjoner fremgår av stortingsmeldingen om maritim virksomhet (St.meld. nr. 28 1995-96 "Hvor fartøy flyte kan"), som ble lagt frem i dag. Det viktigste forslaget er at agenter for utenlandske skip bør kunne pålegges et garantiansvar for å sikre at skipet ved anløp til norske havner og farvann ikke blir liggende norske myndigheter til last. Dermed vil den enkelte agent selv måtte vurdere når de innklarerer skip om det kan være økonomiske problemer forbundet med dette, f.eks. at skipet er i en så dårlig forfatning at det kan bli holdt tilbake samtidig som rederiet hverken har evne eller vilje til å betale for nødvendige utbedringer.

Det forutsettes at agentens ansvar begrenses til et rimelig nivå. Et slikt ansvar vil trolig bli utløst meget sjelden. For agenter som forestår innklarering av fartøyer fra seriøse og anerkjente rederier vil utgiftene til en garantierklæring eller eventuell forsikringsdekning være beskjedne.

Etter Regjeringens syn er det meget uheldig at internasjonale regler og praksis i dag ikke stiller noe krav om en egen ansvarsforsikring for skip. Regjeringen vil arbeide aktivt internasjonalt for å få gjennomslag for et slikt krav. I første rekke synes det naturlig å kreve en forsikring som dekker skader et skip påfører tredjeperson, andre skip, havnens anlegg og innretninger eller andre utenforstående. Et konkret forslag fra Norge om tvungen ansvarsforsikring for bunkersoljesøl skal behandles av FN's internasjonale skipsfartsorganisasjon, IMO, høsten 1996.

Et forslag om å gi Sjøfartsdirektoratet utvidet myndighet til selv å besørge utbedring av alvorlige mangler på skip dersom eier selv ikke vil etterkomme pålegg eller er istand til å dekke utgiftene, følges også opp. Sjøfartsdirektoratet vil i slike situasjonen kunne sikre seg med prioritert pant i skipet.

Forslagene Regjeringen legger frem berører flere departementer, og krever for en stor del nye lovhjemler. I enkelte tilfeller må det også vurderes nærmere hvilken lov som som er mest hensiktsmessig for innpassing av slik hjemmel.


Lagt inn 19 mars 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen