Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Slovenias økonomi- og utviklingsminister besøker Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


11. juni 1996

Nr.: 73 /96

Slovenias økonomi- og utviklingsminister besøker Norge

Slovenias minister for økonomi og utvikling, Janko Dezelak, besøker Oslo 12.-13. juni for politiske samtaler og for å møte norsk næringsliv. Besøket er en gjenvisitt etter at handelsminister Grete Knudsen besøkte Slovenia i juni i fjor, og tar særlig sikte på å øke kontakten mellom næringslivet i de to landene og fremme handelen.

Dezelak ankommer Oslo om morgenen onsdag 12. juni, og vil møte handelsminister Knudsen for politiske samtaler i Utenriksdepartementet kl. 10.00. Han drar deretter til samtaler med næringsminister Jens Stoltenberg i Nærings- og energidepartemetnet kl. 11.30, før han kl. 14.50 skal ha samtaler i Utenriksdepartemetnet med utenriksminister Bjørn Tore Godal. Slovenias økonomi og utviklingsminister skal også møte utenrikskomiteens leder Haakon Blankenborg og medlemmer i Stortingets utenrikskomite.

Torsdag 13. juni skal Dezelak være tilstede på åpningen av et norsk-slovensk næringslivseminar, som arrangeres av Norges Eksportråd i samarbeid med den slovenske ambassaden i Stockholm.Etter åpningen av seminaret kl. 10.00 vil Dezelak være tilgjengelig for media sammen med statssekretær Even Aas fra Utenriksdepartementet.

Som den av republikkene i det tidligere Jugoslavia som har klart seg best fra stridighetene de siste årene, har landet fulgt en jevn økonomisk vekst. Mandag 10. juni søkte landet som det første av de tidligere jugoslaviske republikkene om fullt medlemskap i EU, samtidig som landet inngikk en egen assosiseringsavtale med EU. Slovenia har også nære forbindelser med EFTA, særlig gjennom frihandelsavtalen med EFTA-landene som trådte i kraft i juli i fjor.

Norges samhandel med Slovenia er i dag nokså beskjeden. Norges eksport til Slovenia utgjorde i 1995 89,2 millioner kroner, mens importen utgjorde 162,7 milioner kroner. Viktigste eksportvarer fra Norge er mineraloljeprodukter og maskiner, mens Norge i hovedsak importerer elektrisk utstyr og sko fra Slovenia.


Lagt inn 12 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen