Historisk arkiv

Valgene i de palestinske områdene et tillitsvotum til fredsprosessen og Oslo-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


21. januar 1996

Utenriksminister Godal: Valgene i de palestinske områdene et tillitsvotum til fredsprosessen og Oslo-avtalen

- De første frie og uavhengige valg i de palestinske områder er et tillitsvotum til fredsprosessen og Oslo-avtalene, sier utenriksminister Bjørn Tore Godal i en kommentar til lørdagens valg i de palestinske områder på Vestbredden og i Gaza.

Gjennomføringen av valget har, med unntak av enkelte episoder, vært imponerende.

Det er ingen som helst tvil om at valget må oppfattes som et uttrykk for den demokratiske oppfatning i det palestinske folk. Mine varmeste gratulasjoner går til President Yasser Arafat som nyvalgt leder av den palestinske administrasjonen, og til de delegater som er valgt inn i Det palestinske Råd. Dette valget vil bli stående som en merkedag i det palestinske folks historie.

Valgene viser tydelig at Arafat og Det palestinske Råd har bred folkelig støtte for videreføringen av fredsprosessen med Israel. Dette, sammen med en videre utbygging av demokratiske institusjoner i de palestinske områder vil være avgjørende for langsiktig fred og stabilitet i området, fortsetter utenriksminister Godal.

Det internasjonale samfunn har vist klar vilje til å sikre at denne prosessen får den nødvendige politiske og økonomiske støtte, noe som er nødvendig for at også den økonomiske utviklingen for den alminnelige palestiner blir merkbart bedre. Som formann for giverlandsgruppen vil jeg gjenta den betydning den internasjonale økonomiske støtte har for å sikre fredsprosessens videreføring.

Jeg vil også rette en takk til de omlag 650 internasjonale observatører, innbefattet over 50 fra Norge, som har fulgt forberedelsene til valget og overvåket gjennomføringen av dette.Deres innsats har vært et viktig bidrag til å sikre gjennomføringen av dette historiske valg, sier utenriksminister Bjørn Tore Godal.

Utenriksminister Godal har idag sendt gratulasjonstelegram til Yasser Arafat


Lagt inn 24 januar 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen