Historisk arkiv

Åpning av festforestillingen på Det norske teater i anledning FNs 50 års jubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


Utenriksminister Bjørn Tore Godal

Åpning av festforestillingen på Det norske teater i anledning FNs 50 års jubileum

24.10.1995

Deres Kongelige Høyheter, kjære venner!

FNs 50-årsdag er en stor dag.

Det er en stor dag for De forente nasjoner. På allverdens språk hyller vi i dag jubilanten. Forgjengeren, Folkeforbundet, rakk bare å bli 20 år før verdenskrigen satte strek over det første forsøket på å få til et bedre organisert verdenssamfunn. Dagens hyllest uttrykker takknemlighet og anerkjennelse til det FN som organisasjonens første generalsekretær Trygve Lie kalte "... et praktisk verktøy for fred og framgang". I takken ligger utålmodig forventning til enda sterkere innsats og inspirasjon til nytenkning og reform.

FNs 50-årsdag er en stor dag for verden. Alle menneskehetens forhåpninger til FN er ikke gått i oppfyllelse. Vi har opplevd skuffelser og tilbakeslag. 50 år er kort tid i menneskehetens historie. Men noe levedyktig alternativ til et globalt samarbeid fins ikke. Tvert imot blir behovet for internasjonal handlekraft stadig mer påtrengende. FN har vist oss at vi i fellesskap kan bringe fram resultater som gir mer enn summen av bidragene fra hvert enkelt medlem. Trygve Lie sa det slik: "Vår organisasjon avspeiler det ufullkomne i vår tid, men den er også et uttrykk for de mest byggende krefter i verden og et håpets symbol for framtida."

FNs 50-årsdag er en stor dag for Norge. Gjennom hele FNs historie har vi her til lands sett det som en nasjonal oppgave å styrke FN. FN har appellert til mye av det beste i oss nordmenn - til vår rettferdighetssans og vår medmenneskelige ansvarsfølelse. Men vi har også hatt klare egennyttige grunner for vår sterke støtte til FN.

To verdenskriger har lært oss at et trygt og godt Norge er en umulighet, om verden rundt oss står i brann. Vi er avhengige av den tryggheten FN kan bidra til å skape.

Ingen av oss kan i dag tenke oss et verdenssamfunn uten De forente nasjoner. FN er ikke ufeilbarlig, ikke fullkommen og vil heller aldri bli det. Like klart er det at dagens utfordringer er for store til at noe land, stort eller lite, kan møte dem alene.

I dag fornyer vi våre bånd til De forente nasjoner, i takknemlighet overfor alle de kvinner og menn som bar organisasjonen fram - og i vissheten om at menneskehetens felles tarv gjør FN til en uomgjengelig nødvendighet.

Gratulerer med dagen!

Lagt inn 2 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen