Historisk arkiv

Innlegg på fellesmøtet mellom Barentsrådet og Regionrådet i Rovaniemi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


Utenriksminister Bjørn Tore Godal

Innlegg på fellesmøtet mellom Barentsrådet og Regionrådet i Rovaniemi

Rovaniemi, 10.10.1995

Jeg vil slutte meg til det andre talere har sagt om det imponerende arbeidet som Regionrådet og dets leder har nedlagt i året som er gått.

Dokumentene som er framlagt for dette fellesmøtet, er resultat av et omfattende arbeid som har trukket med myndigheter, fagpersoner og interesserte miljøer på alle sektorer. Selve denne prosessen bidrar til å knytte nettverk og bygge opp folk-til-folk-samarbeid. Dette er en forutsetning for fred, framgang og velstand i regionen.

Regionrådets Barentsprogram er et sentralt instrument for multilateralt samarbeid på regionalt nivå. Det vil være riktig å videreføre dette etter dagens modell med nye, årlige programmer. Vi ønsker Barentsprogrammet for 1996 velkommen. Den norske regjering er innstilt på å bidra på samme nivå som i 1995 til gjennomføringen av programmet.

På norsk side har vi med glede takket ja til invitasjonen fra Finland og Sverige til å delta i EUs INTERREG Barents-program ved å matche den EU-finansierte andelen med egne nasjonale midler. Dette forutsetter selvfølgelig at Norge også deltar på like fot i styringen av programmet. I det svært grundige dokumentet som er framlagt her om INTERREG, ser dette ut til å være ivaretatt på en tilfredsstillende måte.

INTERREG vil bli et svært viktig instrument for finansiering av Barentsprosjekter. Vår forventning er at det vil utgjøre et netto tilskudd til samarbeidet, og at arbeidet med å framskaffe også andre midler til innsats i regionen vil fortsette i alle medlemsland. Det er om å gjøre at Barentsprogrammet og INTERREG Barents fungerer godt sammen, slik at de kan bidra til å styrke hverandre.

Regionrådets vedtak i januar i år om å gi arbeidsgruppen for urfolkssamarbeid permanent status og en særskilt rådgivende rolle overfor Barentsrådet er et betydningsfullt skritt i styrkingen av urfolksdimensjonen i Barentssamarbeidet. Forslag fra arbeidsgruppen kan i tida framover gi viktige impulser til Barentsrådets arbeid på dette sentrale området.

Jeg vil også nevne som særlig positivt at Regionrådet har besluttet å holde årlige utvidede møter for å trekke med bredere miljøer, politikere fra opposisjonen og ulike samfunnsorganisasjoner. Kvinnenes deltakelse i arbeidet må styrkes. Dette vil befeste Barentssamarbeidet ytterligere i regionen.

Den regionale forankringen og Regionrådets sentrale rolle er særtrekk ved Barentssamarbeidet i forhold til andre regionale samarbeidsordninger, og har bidratt vesentlig til at det allerede er oppnådd så mange håndfaste resultater. Det fruktbare samspillet mellom sentralt og regionalt nivå vil bli ytterligere styrket når det russiske utenriksdepartementet i nær framtid stasjonerer en medarbeider ved Barentssekretariatet i Kirkenes.

Jeg ønsker Regionrådet lykke til med arbeidet videre.

Lagt inn 18 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen