Inspirert av IBMs inkludering
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet
Nyhet | Dato: 12.01.2015
Hos teknologibedriften IBM på Kolbotn møtte arbeidsministeren én svaksynt og én MS-syk med en klar beskjed: Inkludering handler om tilrettelegging og holdninger hos arbeidsgivere.
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson sammen med (fra venstre):
Arne Norheim, Bjørn Eirik Westby, Yvonne Meier og Magnus Kjesrud.
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson møtte 8. januar representanter fra IBM Norge. Med 400.000 ansatte verden over, er det innad i selskapet stor aksept for at folk er forskjellige. Den første funksjonshemmede ble ansatt i 1914 og var blind.
– Det er for mye myter og fordommer knyttet til funksjonshemmede i arbeidslivet. Vi kommer til å trenge deres arbeidskraft framover. Da må flere begynne å se talentet i den enkelte, slik vi ser at dere i IBM gjør, sier Eriksson.
Handler om holdninger
Bjørn Eirik Westby er Business Development Executive i IBM Norge og utviklet Multippel Sklerose (MS) etter ett år i selskapet. 12 år seinere sitter han i rullestol, men er fortsatt i arbeid.
– Jeg må jo yte som alle andre i selskapet, og IMB har hele tiden vært fantastiske til å legge til rette og se mulighetene, forteller Westby.
Magnus Kjesrud er sterkt svaksynt og var ansatt i IBM i seks år. Før ansettelsen hadde han opplevd jobbintervjuer som vanskelig.
– Hos IBM møtte jeg ikke skepsis. Bare spørsmål om hvordan jeg kunne løse ulike arbeidsoppgaver. Det dreier seg om gode holdninger, sier han.
Mangfold gir verdi
Administrerende direktør Arne Norheim vektlegger at inkludering ikke står i veien for å drive lønnsomt.
– Mangfold er for oss en forretningsstrategi. Mangfold gir verdi. Men jeg tror det må starte med topplederen. Dersom sjefen forstår dette og setter seg konkrete mål, da kan det skje noe, sier Norheim.
Lavere risiko for arbeidsgivere
Regjeringen la før jul fram en rekke verktøy i inkluderingsarbeidet. Blant annet nytt og varig lønnstilskudd for dem står i faresonen for å bli varig uføretrygdet, nye og bedre tilretteleggingsordninger, fast kontaktperson i NAV og bedre oppfølgingsavtale.
– Forslagene våre skal redusere den risikoen dere arbeidsgivere opplever de tar hvis de ansetter mennesker med funksjonsnedsettelser, sier Eriksson, som også fikk framvist ny teknologi for svaksynte som gjør det mulig å få opplest videoer på flere språk på mobilen.
– Et inspirerende møte, avslutter statsråden.