Ungt utenforskap på Sørlandet: Jeg fikk tilbake troen på meg selv
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet
Nyhet | Dato: 29.09.2020
Bashayir fikk hjelp av Hopeful-stiftelsen i Kristiansand da hun trengte det mest. – Det gjelder å få troen på seg selv igjen, sier hun. Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen besøkte Sørlandet i september og fikk møte både unge på sosialhjelp og unge som sto på vippen til å bli uføre.
Mistet troen
Kristiansand kommune jobber hardt for å møte utfordringene med utenforskap og hadde invitert statsråden til et møte. Der fikk statsråden også treffe unge som fikk hjelp fra stiftelsen Hopeful.
– Da jeg kom hit, manglet jeg arbeidserfaring og trengte livsmestring. Men de bygger deg opp og gir deg oppgaver du klarer slik at du får følelsen av mestring og øker selvtilliten din, sier Bashayir som nå studerer samfunnsplanlegging og kommunikasjon.
Unge som ønsker livsendring
Daglig leder Tone Olsen Nor sier at de jobber med ungdommer som ønsker livsendring. Det er ikke en jobb som pågår mellom 08-16.
– Det som først og fremst skiller oss fra mange andre er at vi jobber med det friske i folk, ikke det syke, sier Olsen Nor og legger til: vi trenger et system hvor de unge ikke blir flyttet rundt fra tiltak til tiltak. De trenger stabilitet og oppfølging helt til de er i mål med livsendringen. Og de trenger noen som tror på at de greier det.
Røe Isaksen medgir at det finnes rom for forbedring i dagens system.
– I stedet for å tenke hvordan passer ungdommene inn i de boksene vi har, må vi tenke hvilke bokser som passer for de ungdommene vi har, sier han.
Utfordringer i Agder
Statistikken for landsdelen viser at det ikke bare er Kristiansand som har utfordringer. I Grimstad traff arbeidsministeren unge ved Jobbsentralen. Der møtes unge som søker sosialhjelp med aktivitetsplikt og utfører oppgaver på vegne av eldre i kommunen, blant annet ved å hjelpe til i hagen og med vedlikehold.
– De som kommer hit blir møtt med krav og forventninger. Og det synes de aller fleste er helt greit. De ser at det de gjør betyr noe for andre, sier daglig leder Tor-Erik Moseid Austenaa.
– Forandret livet mitt
Blant de som var kommet seg videre etter å ha vært hos Jobbsentralen, var Linn Therese Lea Kvelland. Hun gikk langtidsledig og fikk tilbud om å ta utdanning for å komme seg videre. Nå har hun fast jobb som vernepleier. Møtet med Jobbsentralen forandret livet mitt, forteller hun. – Jeg forsto hva jeg likte å jobbe med og fikk hjelpen jeg trengte videre.
Kompetanse sentralt
Statsråden roser Navs innsats for å gi unge utenfor den kompetansen som trengs. – Det er smart å bruke tiden man går ledig til å fylle på med kompetanse. Før var dette mulig i enkelte tilfeller. Regjeringen har nå midlertidig endret reglene slik at det er mulig å motta dagpenger og få opplæring og utdanning, sier han, og legger til at regjeringen arbeider med en permanent ordning for dette.
Nav som rekruttering
Statsråden la også turen innom den internettbaserte leketøysbutikken Lekekassen.no som bruker Nav for å rekruttere over 100 nye medarbeidere til julerushet. For mange i Nav-køen er erfaringen fra lageret viktig på CV-en når de skal videre i arbeidslivet.
– Til rekrutteringen bruker vi Nav og så bruker vi døra - her er det mulig å banke på. Men det er en fysisk jobb, så man må være i OK form, sier eier og daglig leder Torbjørn Skalleberg.
NAV-leder Øystein Fritzen i Grimstad forteller at samarbeidet er et ledd i Navs aktive markedsarbeid. – Dette er et godt eksempel på at vi i Nav er tettere på næringslivet. Det er jo hit vi vil ha våre brukere - i jobb.