125 millioner kroner til inkluderingsdugnaden
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet
Pressemelding | Nr: 25 | Dato: 08.10.2018
Inkluderingsdugnaden skal få flere med nedsatt arbeidsevne eller hull i CV-en inn i arbeidslivet. I statsbudsjettet for 2019 foreslår regjeringen å bevilge i alt 125 millioner kroner til dugnaden. I tillegg vil regjeringen øke bruken av lønnstilskudd og bedre opplæringstilbudet for de med svake kvalifikasjoner.
– Bevilgningen legger til rette for økt innsats under dugnaden, og vil bidra til at flere inkluderes i arbeidslivet, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
Satsinger
Blant satsingene i 2019 er 55 millioner kroner til individuell jobbstøtte, en ordning som skal hjelpe personer med psykiske helseplager og/eller rusproblemer inn i arbeid. 25 millioner kroner foreslås til å videreføre satsingen på flere markedskontakter i Nav.
Inkluderingsdugnaden som regjeringen tok initiativ til i Jeløyerklæringen har tre hovedinnsatsområder:
- Senke terskelen inn i arbeidslivet og gjøre det lettere for arbeidsgivere å ansette personer fra inkluderingsdugnadens målgrupper.
- Videreutvikle og styrke tilbudet for arbeidssøkere med psykiske lidelser og/eller rusproblemer, slik at flere kan delta i arbeidslivet.
- Styrke mulighetene for opplæring slik at flere kvalifiseres inn i arbeid.
Femprosent-målet
Regjeringen ønsker at staten skal gå foran i inkluderingsarbeidet, og har satt som mål at fem prosent av alle nyansatte i staten skal være personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en. I løpet av 2019 vil det utvikles verktøy og tiltak som skal støtte virksomhetene i dette arbeidet.
Markedskontakter
Arbeids- og velferdsetaten har en sentral rolle i gjennomføringen av inkluderingsdugnaden, i samarbeid med andre aktører. For å trappe opp rekrutteringsbistanden til arbeidsgivere er Arbeids- og velferdsetaten styrket med flere stillinger som skal drive med markeds- og rekrutteringsarbeid.
Ringer i vannet 2
Regjeringen foreslår også å utvikle Arbeids- og velferdsetatens bistand til arbeidsgivere gjennom et toårig samarbeidsprosjekt med partene i arbeidslivet. Prosjektet har fått navnet Ringer i vannet 2 og bygger på et tidligere NHO-prosjekt.
– Arbeidsgiverne er sentrale for å nå målet om flere i arbeid, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
Lønnstilskudd
Arbeidsmarkedstiltaket lønnstilskudd er et godt virkemiddel for å få flere arbeidssøkere med redusert eller varierende produktivitet i arbeid. For å legge til rette for at flere kan innvilges lønnstilskudd, vil ordningen i løpet av 2019 bli lagt om slik at den blir enklere å bruke.
Individuell jobbstøtte
For dem som står utenfor arbeidslivet på grunn av psykiske helseplager, foreslår regjeringen å øke bevilgningen til individuell jobbstøtte, noe som innebærer at flere med moderate og alvorlige psykiske helseproblemer skal få samtidig helsehjelp og hjelp til å komme i arbeid. Styrkingen vil gi flere jobbspesialister i Arbeids- og velferdsetaten i 2019. Det gir mulighet for å følge opp flere arbeidssøkere med psykiske helseplager.
Opplæringstilbud
Flere av dem som har hull i CV-en mangler den kompetansen som arbeidslivet etterspør. For arbeidssøkere med svake formelle kvalifikasjoner vil Arbeids- og velferdsetatens opplæringstilbud i løpet av 2019 bli endret slik at flere skal få et tilpasset og godt opplæringstilbud. Regjeringen foreslår videre å styrke Kompetansepluss-ordningen slik at flere kan få opplæring i grunnleggende ferdigheter og videreutvikle forsøk med modulbasert opplæring, med sikte på fagbrev.