Historisk arkiv

Evaluering av fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

En evaluering fra Oxford Research viser at fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker fungerer etter intensjonen på flere områder. Samtidig viser evalueringen at det er alvorlige utfordringer, blant annet er saksbehandlingstiden for lang i mange av sakene.

– Fylkesnemndene har ikke vært helhetlig evaluert siden opprettelsen i 1993. Det har derfor vært svært viktig for meg å få gjennomført en ekstern evaluering, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (FrP). – Oxford Research fastslår at fylkesnemndene på flere områder fungerer som de skal etter de krav og mål som er satt for nemndenes arbeid, og at saksbehandlingsreglene ivaretar partenes rettssikkerhet på en god måte. Dette er svært viktig for barn og foreldre som er i kontakt med barnevernet, sier statsråden, og legger til at evalueringen likevel viser at det er flere alvorlige utfordringer som må arbeides med. 

Last ned evaluerinegn (PDF).

Økning i saker

Fylkesnemndene ble opprettet som et uavhengig og frittstående domstollignende forvaltningsorgan i 1993, for å styrke rettssikkerheten for barn og foreldre. Fylkesnemndene avgjør blant annet saker om omsorgsovertakelser etter barnevernloven. I perioden 2007 til 2014 økte antall behandlede saker med hele 58 %, fra 3693 til 5831. 

– Evalueringen viser at det har vært en forbedring i nemndenes effektivitet og produktivitet, men at saksbehandlingstiden fortsatt er for lang i for mange av de ordinære sakene. Dette er en ekstra belastning for dem som er berørt, sier barneministeren og legger til at det er alvorlig at nesten 1 av 3 av de ordinære sakene hadde en saksbehandlingstid på over fire måneder i 2014.

Barnevernloven fastslår at sakene skal behandles så raskt som mulig, slik at nødvendige tiltak kan settes inn, og barn og foreldre får avklart barnets framtidige omsorgssituasjon. 

Brukerne må høres

Evalueringen viser at ordningen med barnet talsperson er hensiktsmessig, men opplæring og kompetanseheving bør forbedres. Evalueringen viser at tilliten til fylkesnemndene gjennomgående er god blant de fleste aktørene, men lavere blant foreldre og barn. De opplever at de i for liten grad blir hørt, de forstår ikke prosessen og får for lite informasjon.

– Sett i lys av alvorligheten i sakene er det bekymringsfullt at barn og foreldre ikke forstår hva som skjer i deres egen sak, sier Horne. – Barns rett til medvirkning i egen sak er lovfestet flere steder i barnevernloven. Medvirkning øker sannsynligheten for at det blir tatt gode avgjørelser til beste for hvert enkelt barn.  

Rask og forsvarlig saksbehandling

Evalueringen viser at ulike interne forhold knyttet til organisering og oppgaveløsning påvirker saksbehandlingstiden. Saksbehandlingstiden påvirkes også av eksterne forhold utenfor nemndenes kontroll. Sakene er ofte komplekse med flere parter, flere vitner, kompliserte bevistemaer, og ofte vanskelige faglige og juridiske spørsmål.

– Vi har derfor en krevende oppgave framover for å få ned saksbehandlingstiden, sier statsråd Horne. – Jeg vil samarbeide med fylkesnemndene om hva som nå må gjøres for å få en raskere, men samtidig forsvarlig saksbehandling. Vi ser at den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden har gått ned i første halvdel av 2015, og dette viser at utviklingen går i riktig retning. 

En økning i saker til domstolene

Evalueringen viser at en økende andel saker bringes inn for de ordinære domstolene. Ut fra sakenes karakter vil det være naturlig at partene ønsker å prøve saken i andre rettsinstanser. Rundt 7 av 10 av nemndenes vedtak som blir behandlet av domstolene, blir stadfestet.   

Oppfølging

– Vi skal nå gå nærmere gjennom evalueringen og vurdere de ulike anbefalingene, for å få et godt grunnlag i det videre viktige arbeidet med blant annet å få ned saksbehandlingstiden, sier Solveig Horne.  

 

Om evalueringen:

  • Evalueringen er gjennomført av Oxford Research, Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) og Proba Samfunnsanalyse, på oppdrag fra BLD.
  • Formålet med evalueringen var å få mer kunnskap om hvordan fylkesnemndene fungerer i dag sett i forhold til målene som er satt for nemndenes arbeid.
  • Evalueringen har særlig sett på sammenhengen mellom effektivitet, organisering og rettssikkerhet.