Sammen mot hatefulle ytringer
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet
Nyhet | Dato: 21.06.2017
Forskere, aktivister, organisasjoner og politikere fra Norden har i dag diskutert hva som kan gjøres for å bekjempe hatefulle ytringer.
- Det er en linje mellom mobbing og trakassering, hets og hatprat, rasisme og diskriminering. Det handler om angrep på medmennesker – for hvem de er og hva de står for. Det kan vi ikke akseptere. Derfor må vi ta dette på alvor, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) som inviterte til konferansen.
Kunnskap om hatefulle ytringer, hvordan det kan bekjempes og medienes rolle var blant temaene som ble diskutert.
- I Norge og Norden står ytringsfriheten sterkt, og den skal vi hegne om. Samtidig vet vi at hatefulle ytringer har som konsekvens at viktige stemmer stilner. Det gjør debatten fattigere og er et tap for demokratiet, sier Horne.
Ungdomsperspektivet var også viktig under konferansen. I et ungdomspanel diskuterte deltakere fra de ulike nordiske landene ulike måter å bekjempe hatefulle ytringer på nett.
- Hatefulle ytringer er et problem i alle nordiske land. Vi ser at vi trenger mer kunnskap om problematikken og at særlig unge trenger informasjon om hva de skal gjøre dersom de opplever hatefulle ytringer. Jeg er derfor glad for at vi i dag har lansert brosjyren "Ikke greit" rettet mot unge. I tillegg vil vi lansere en nettside etter sommeren, sier statsråden.
Brosjyren "Ikke greit" skal spres til barn og unge i de nordiske landene på nett og i papirutgave. Foreløpig er kun den norske utgaven klar.
På konferansen Countering hate presenterte Nordisk information för kunskap om kön (NIKK) rapporten Hat och hot på nätet – en kartlägging av den rättsliga regleringen i Norden från ett jämställdhetsperspektiv. Rapporten kan leses her.