Historisk arkiv

Ny rapport om kommunale botiltak i barnevernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

På oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet har Institutt for samfunnsforskning (ISF) utarbeidet rapporten Kommunale botiltak for barn og unge. En hvit flekk i velferdsstaten.

Rapporten omhandler i hovedsak kommunale botiltak som gis som frivillige hjelpetiltak i barnevernet, for eksempel hybel med oppfølging eller bofellesskap, men omfatter også botiltak som tilbys av andre kommunale tjenester. Ved utgangen av 2016 bodde over 3 000 barn med tiltak fra barnevernet i ulike typer botiltak.

Det foreligger lite kunnskap om dagens bruk av slike botiltak, innholdet i tiltakene og hvilke målgrupper de er rettet mot. Rapporten har hatt som formål å gi mer kunnskap om ulike typer botiltak til barn og unge og kvaliteten i tilbudet. Kunnskapen skal gi departementet et grunnlag for å videreutvikle kommunale botiltak for barn og unge i barnevernet, og vurdere behov for endringer i barnevernloven.

I rapporten viser ISF at bruk av botiltak er utbredt både i små og store kommuner. Forskerne mener at det er grunn til å være bekymret for at botiltakene mange steder ikke holder tilstrekkelig kvalitet. Blant annet vises det til at kun én av fem barnevernsledere i kartleggingsundersøkelsen er helt enig i at oppfølgingen som gis er tilstrekkelig. I tillegg finner forskerne eksempler som kan indikere forskjellsbehandling av enslige mindreårige flyktninger, sammenlignet med andre barn og unge.

– Den kommunale barnevernstjenesten er ansvarlig for å gi barn og unge i botiltak et forsvarlig tilbud. Det er urovekkende at flere barnevernstjenester selv vurderer at disse barna ikke får tilstrekkelig oppfølging, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland.  

For å styrke oppfølgingen av barn og unge i botiltak, anbefaler forskerne mer omfattende lovregulering av tilbudet. Innføring av tilsyn fra fylkesmannen og egne retningslinjer for botiltak er blant tiltakene som foreslås.

– Jeg er glad for at vi har fått denne rapporten, som gir oss bedre forståelse av barnevernets bruk av botiltak for denne gruppen. Vi vil nå gå gjennom funnene og se hvordan rapporten kan følges opp, sier Helleland.

Her kan du lese rapporten.