Forsvarsministermøtet i NATO: – En sterk Allianse
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Pressemelding | Nr: 8/2016 | Dato: 12.02.2016
– Vi står overfor en endret sikkerhetssituasjon som i stigende grad utfordrer NATO i alliansens nærområder, sier Ine Eriksen Søreide, som deltok på forsvarsministermøtet i Brussel 10. og 11. februar.
– Fokus ved dette forsvarsministermøtet har vært å videreutvikle og styrke NATO som politisk og militær Allianse, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Dette forsvarsministermøtet har vært en viktig del av forberedelsene til NATO-toppmøtet i Warszawa senere i år. Hovedsakene på møtet har vært de langsiktige planene for å tilpasse NATO til en ny sikkerhetssituasjon og det videre arbeidet med å styrke evnen til avskrekking og kollektivt forsvar.
Norge har tatt initiativ til en fornyelse av NATOs maritime strategi
– Norge har på forsvarsministermøtet tatt initiativet til en fornyelse av NATOs maritime strategi, sier forsvarsministeren. – Vi må ha planer for å kunne håndtere det som kan komme av utfordringer i havområdene, inkludert i norske nærområder. Derfor har vi tatt et initiativ i NATO om dette sammen med Storbritannia, Frankrike og Island, sier Eriksen Søreide.
NATO ser på mulig bistand mot menneskesmuglingen over Middelhavet
– Det er gledelig at allierte nå finner sammen rundt nye initiativ for å stanse den illegale menneskesmuglingen som finner sted i Middelhavet. Særlig viktig er det at Hellas og Tyrkia ser ut til å ha funnet en felles forståelse for et slikt samarbeid, sier forsvarsministeren.
NATO er allerede til stede i Middelhavet med fartøyer i SNMG2 (Standing NATO Maritime Group Two), som er én av NATOs to stående maritime styrker. SNMG 2 vil raskt kunne bistå med overvåkning og situasjonsforståelse i området, mens de videre detaljene i oppdraget nå skal utarbeides av NATOs militære og politiske organer.
Norge bidrar jevnlig til NATOs stående maritime styrker. Norge deltar i år med to fartøy i SNMG1 (Standing NATO Maritime Group One), som normalt seiler i Østersjøen og i Nord-Atlanteren, og planlegger å delta i samme styrke med fartøy inkludert en fregatt som kommandofartøy i 2017.
Norge stiller opp for NATOs hurtige reaksjonsstyrke
Norge stilte med en sammensatt styrke fra Brigade Nord til NATOs nye hurtigreaksjonsstyrke, VJTF, i 2015. Nå pågår planleggingen av fremtidige styrkebidrag til VJTF. – Norge tar sammen med Tyskland og Nederland ansvaret for VJTF også i 2019. Samarbeidet med landene fungerte meget godt sist, så vi ser fram til å diskutere vårt neste VJTF-bidrag med Tyskland og Nederland, sier forsvarsministeren.
– Jeg har dessuten signert på at Norge nå blir en deltakernasjon i det bilaterale samarbeidet kjent som TACET. Dette gjør vi for å styrke og strukturere den øvingen vi gjør i Polen og Baltikum, avslutter Ine Eriksen Søreide. "Transatlantic Capability Enhancement and Training Initiative" (TACET) er et kortsiktig bilateralt tysk-amerikansk initiativ som fokuserer på Estland, Latvia, Litauen og Polen for å koordinere alliert tilstedeværelse.