Veteranene overtok Veteranhuset i Oslo
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Pressemelding | Dato: 08.05.2020
7. mai overtok veteranene huset som skal bli deres felles møteplass i Oslo. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fikk en omvisning.
På Østlandet er det over 20 000 veteraner som har deltatt i internasjonale operasjoner. Fram til nå har ikke veteranene hatt noen felles møteplass i hovedstaden. I 2019 stilte Oslo kommune et hus til disposisjon. For å sikre drift ble det inngått et spleiselag med Forsvaret slik at kommunen og Forsvaret dekker halve husleien hver. Alle veteranorganisasjonene stilte seg bak og Telemark bataljon fikk ansvaret for å koordinere driften.
– Dette er flott tilbud og et viktig bidrag til alle våre veteraner. Her kan man treffes i en uformell ramme, hygge seg og dele erfaringer, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
Under dagens besøk møtte forsvarsministeren, Forsvarets veteraninspektør generalmajor Finn Kristian Hannestad, sjefen for Telemark bataljon oberstløytnant Ole Christian Emaus og styret Veteranhuset Oslo. Oslo kommune var også representert.
Til høsten vil veteranhuset åpne dørene. Veteranhuset vil ikke bare bli viktig for veteraner, men også for deres familier.
– Vi er takknemlig for den støtten vi har fått fra både Oslo kommune, Forsvarsdepartementet og Forsvaret. Dette vil bli et samlingssted hvor vi blant annet kan arrangere gjensynstreff, barnecamp, markeringer av høytid- og familiedager, sier styreleder for Veteranhuset, Usman Aslam.
Veteranhuset ligger i en gammel sveitservilla ved Mosseveien langs Oslofjorden, som det siste året har blitt pusset opp. Det er romslige lokaler, store uteområder og tilgang til fjorden. Lokalene finansieres i fellesskap mellom Oslo kommune og Forsvaret.
– I Oslo bor det veteraner fra 2. verdenskrig, Tysklandsbrigaden og deltakere fra internasjonale operasjoner. Møtet med hverdagen er tøff for dem som har opplevd krig. Jeg vet at et veteranhus har vært etterspurt i lang tid, og jeg er veldig glad for at vi kan stille denne ærverdige sveitservillaen ved Oslofjorden til rådighet for veteraner og pårørende. Jeg gleder meg til å få komme på besøk når huset er fylt med folk, sier byrådsleder Raymond Johansen.
Våre soldater har en yrkesstolthet og sterk profesjonstilhørighet. De fortjener samfunnets dypeste annerkjennelse.
– Våre veteraner har unik kompetanse og erfaring, noe som er verdt å ta vare på og som kan videreformidles til de som nå kommer hjem fra dagens internasjonale operasjoner, sier forsvarsministeren.
Veteranhuset er drevet på frivillig dugnad av den yngre generasjon veteraner fra Telemark bataljon.
– Arbeidet med etableringen av huset gir den profesjonelle soldat en unik tilhørighet til prosjektet. Dette bidrar til å knytte fortid med nåtid og fremtid, sier sjefen for Telemark bataljon, Ole Christian Emaus.