Historisk arkiv

Tale ved re-åpningen av Forsvarets veteransenter på Bæreia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

12. august deltok forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på re-åpningen av Forsvarets veteransenter på Bæreia. Også Forsvarssjefen, sjefen for Forsvarsbygg og ordføreren deltok. Her er talen forsvarsministeren holdt.

Re-åpningen av Forsvarets veteransenter på Bæreia ved Kongsvinger
Re-åpningen av Forsvarets veteransenter på Bæreia ved Kongsvinger (foto: Forsvarsbygg).

*Sjekkes mot fremføring* 

Ordfører,

Forsvarsbyggs ledelse,  

Veteraner.

Kjære John Petter og alle dyktige ansatte ved Forsvarets Veteransenter!

Kjære alle sammen!

 

Det er godt å være på Bæreia, på Forsvarets veteransenter, sammen med dere, på en dag som denne.

Vi skal åpne og innvie et nytt og mer moderne veteransenter. Vi skal markere at et viktig rekreasjons- og feriested for våre veteraner og deres pårørende har vært gjennom en svært påkrevd ansiktsløftning.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide klippet  båndet som åpnet  senteret etter en toårig byggeprosess
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (her flankert av Frode Sjursen) klippet båndet som åpnet senteret etter en toårig byggeprosess. Blant annet er et nytt moderne forlegningsbygg på plass, samt at hovedbygningen er rehabilitert. I tillegg forsynes senteret nå med «grønn varme» fra et nytt miljøvennlig biobrenselanlegg (foto: Forsvarsbygg).

 

Jeg tenker at du skal lete lenge for å finne noe som gir mer mening enn nettopp det vi gjør i dag.

Derimot, tror jeg ikke du trenger å lete veldig lenge etter mennesker som har hatt noen av sine beste stunder her ved Bæreia. Ja, vi finner mest sannsynlig flere sammen med oss her i dag.

Jeg pleier å si at måten vi tar vare på våre veteraner forteller en god del om oss som mennesker og som samfunn. Dypest sett har det å gjøre med vår nasjonale selvrespekt.

Det er i dag vi avgjør om vi noen år fram i tid må be om unnskyldning til noen som ikke fikk det de hadde krav på.

Dessverre tok det altfor lang tid før vi tok skjønte veteranens situasjon. Vi manglet kunnskapen, vi forsto ikke alvoret og dermed evnet vi heller ikke å ta de rette grepene. 

Derfor er det flere veteraner, ikke minst fra vår tid i Libanon, som har opplevd alt annet enn varm velkomst, respekt og anerkjennelse. For mange av dere ble Bæreia et lyspunkt i en ellers vanskelig og tung hverdag. 

I dag har vi heldigvis satt veteranfeltet solid på den politiske dagsorden. Et samlet Storting stiller seg bak veteranenes sak, deres rettigheter og samfunnets ansvar. Det er jeg veldig stolt av.  Jeg har lyst til å gi anerkjennelse til min forgjenger Anne-Grethe Strøm-Erichsen for å ha gitt veteranfeltet mer oppmerksomhet og for å ha kjøpt tilbake Bæreia og startet prosessen med renoveringen.

Jeg er også stolt av at vi er blant ganske få land og det eneste i Norden, som har et eget sted der våre veteraner og pårørende kan tilbringe ferier og helger sammen.  Jeg sier alltid til de pårørende på medaljeseremonier at de ikke bare er "berørt av oppdraget", men faktisk "en del av oppdraget". Det er derfor helt naturlig at også pårørende er en del av Bæreia også.

Veteranfeltet er stort. Det skjer mye som er svært bra. Blant alle viktige tiltak som er iverksatt for å bedre veteranens vilkår, er ikke alle like synlige som nettopp Bæreia og Forsvarets veteransenter.

Bæreia representerer noe håndfast. Det er et synlig uttrykk for den respekten og anerkjennelsen vi som samfunn skylder våre veteraner og deres familier.

Godt skjult i disse flotte Vinger-skogene, ved det idylliske Bæreia-vannet, tilbyr Forsvaret på vegne av samfunnet et møtested for veteraner, pårørende og familier. Det finnes knapt noe viktigere.

Å være her er å kjenne på samhold og kameratskap. Nye og gamle veteraner. Over generasjonskløften er en sterk bro av minner og opplevelser som soldat i tjeneste for Norge.

Bæreia er åpen for alle. Hit kommer veteraner som har klart seg godt, som er ressurssterke og har klart overgangen til et vanlig liv hjemme godt. Hit kommer de som lever et liv i høyspenn også etter utenlandsoppdraget er avsluttet.

Når det røyner på er Bæreia et godt sted å være. Man flykter ikke fra hverdagen. Nei, man gir seg selv et pusterom, en mulighet til å samle krefter.  Til å treffe gamle kolleger eller stifte nye bekjentskap.

Et gjensyn med kameratgjengen er viktig for alle. For noen er det kanskje det som skal til for å hindre at små problemer blir store.

Dette stedet drives av flotte mennesker som selv har deltatt i internasjonale operasjoner.

Det er folk som har kjent på hva det vil si å være ute, hvordan det er å komme hjem og tre inn i et vanlig liv. Dere er både fagfolk, kolleger og medmennesker.

Her kan man få både den gode praten og kyndig faglig veiledning. Her får du både fisketur og jobbsøkerkurs. Hvis du vil.

Dere er først og fremst gode på å se den enkelte veteran og de pårørende. Dere har skjønt at det å bli sett, det er å bli verdsatt.

Og er det noe jeg forbinder med Bæreia så er det at det er mye hjerterom her. Dere som jobber her til daglig, gjør en innsats det står veldig stor respekt av.

Du kommer langt med hjerterom. Og la meg legge til, med et veldig godt kjøkken, for det vet jeg det er her. Du kommer enda lenger hvis også har skikkelig husrom å tilby.

Kulda vet vi biter godt her vinterstid. Det har også senterets ansatte og gjester fått kjenne på kroppen. Jeg har hørt at spisesalen tidvis ikke vært mulig å bruke fordi temperaturen har vært for lav.

En takpapp dekket av mose, en krumbøyd og inntørka utvendig panel, skrek også etter å bli satt i stand. Ja, det var en god del her som kunne få enhver håndverker til å kjenne det prikke intenst i nevene.

Nå er det både hjerterom og husrom på Bæreia. Ikke bare har de gamle byggene blitt satt skikkelig i stand. På samme grunn der Musebo i sin tid sto, skal nå nybygget Meymaneh huse nye og gamle gjester. Vi har nye kontorer og møterom. Og vi har nygamle bygg som er blitt grundig rehabilitert.

Når en slik viktig jobb skal gjøres, er det godt å vende tilbake til selve kilden. For ganske nøyaktig 55 år siden ledet entreprenør Ø. M. Fjeld AS byggingen av senteret på Bæreia.

At dere fikk jobben også denne gang, må sies å være en fjær i hatten. Takk til dere og til Forsvarsbygg.

Takk også til alle dere ildsjeler som opp gjennom årene har lagt ned utallige dugnadstimer for dette stedet, og for veteranene. For dette fortjener også dere en stor takk og honnør.

Bæreia er et samlingssted full av historie – et sted rik på tradisjoner. Jeg håper og tror det «nye» Bæreia vil fortsette å være en slik tradisjonsbærer. Noe vi alle kan være stolte av.

 

Som forsvarsminister er man med på mye spennende. Og man må av og til også stille opp i spørreleker. For at dette ikke skal bli for spennende, deltar jeg bare når jeg vet det er gode muligheter for å vinne.

I vår vant jeg faktisk en pengegave på 3 000,- i spørreleken som Morgenklubben med Loven & co på Radio Norge arrangerte. Da de spurte meg hva jeg ville bruke disse pengene på, var ikke valget veldig vanskelig.

Jeg vet at mange familier kommer hit for å tilbringe noen feriedager sammen. Og jeg er spesielt glad for at veteransenteret arrangerer spennende opplevelser for de aller yngste. 

Det var derfor veldig fint at disse pengene kunne omsettes til nye leker og bøker, som jeg forstår allerede er på plass i ett av oppholdsrommene i nybygget. Ja, for her på Bæreia er det både husrom, hjerterom og det er lekerom.

Med det vil jeg ønske dere alle til lykke med et nytt og oppusset veteransenter.

Takk for oppmerksomheten.