Ny utredningsinstruks
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Finansdepartementet
Nyhet | Dato: 19.02.2016
I dag er det vedtatt ny utredningsinstruks for staten. Instruksen trer i kraft fra 1. mars 2016. Samtidig er forvaltningen av instruksen flyttet fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet til Finansdepartementet med virkning fra samme dato.
Seminar om utredningsinstruks
Se sendingen her
Formålet med utredningsinstruksen er å legge et godt grunnlag for beslutninger om statlige tiltak, som for eksempel reformer, regelendringer og investeringer.
- Instruksen er viktig for Finansdepartementet i arbeidet med å vurdere de mange forslagene som fremmes i budsjettprosessen og som enkeltsaker i regjeringen. Instruksen setter opp kriterier for hva som skal belyses i en god utredning, sier finansminister Siv Jensen. Den inneholder også bestemmelser om hvem som skal høres underveis i utredningen, og hvordan.
Forvaltningen av instruksen legges til Direktoratet for økonomistyring (DFØ), som allerede forvalter økonomiregelverket i staten og er fagorgan for samfunnsøkonomisk analyse. DFØ skal gi veiledning om forståelse og praktisering av instruksen.
De viktigste endringene i utredningsinstruksen er:
- Forenkling og tydeligere skal-krav: bestemmelsene blir enklere og mer konkrete. Regler som er unødig kompliserte eller vanskelig å praktisere, er endret eller fjernet. Formuleringer som kan være vanskelig å forstå, er endret eller fjernet.
- Det er etablert minimumskrav til utredning i form av seks spørsmål som skal besvares i alle utredninger:
- Hva er problemet, og hva vil vi oppnå?
- Hvilke tiltak er relevante?
- Hvilke prinsipielle spørsmål reiser tiltakene?
- Hva er de positive og negative virkningene av tiltakene, hvor varige er de, og hvem blir berørt?
- Hvilket tiltak anbefales, og hvorfor?
- Hva er forutsetningene for en vellykket gjennomføring?
- Forholdsmessighet i utredningen: Kravene til utredning og ressursene som brukes på utredninger, bør stå i forhold til virkningene av det foreslåtte tiltaket.
- EØS- og Schengen-avtalene: Kravene til utredning i slike saker er nå integrert i instruksen.
Når det gjelder veiledning om lover og forskrifter skal fortsatt Justis- og beredskapsdepartementet følge opp dette, mens Utenriksdepartementet vil følge opp arbeidet med EØS- og Schengen-saker.