Historisk arkiv

Regjeringen fritar matgaver til veldedighet for avgifter knyttet til sjokolade- og sukkervarer, alkoholfrie drikkevarer, drikkevareemballasje og sukker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Finansdepartementet

– Dette handler om å bruke sunn fornuft. Vi kan ikke ha det slik at produsenter og importører skal kaste varer fremfor å gi dem til et godt formål. Jeg håper dette betyr at flere kan unne seg litt ekstra i førjulstiden, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Regjeringen tok affære etter at de ble gjort oppmerksom på at en produsent måtte betale avgift på varer han ønsket å gi bort til veldedighet.

– Nå jobber regjeringen med å få på plass et regelverk som gjør at produsenter og importører kan gi bort varer til økonomisk vanskeligstilte. Vi skal lytte til folk og deres hverdagsutfordringer. Når vi enkelt kan gjøre noe med det, så må vi nettopp det, sier Jensen.

Regjeringen er opptatt av å redusere matsvinn. Allerede i 2016 fjernet regjeringen moms på veldedige matgaver i revidert nasjonalbudsjett.

– Vi vet at ikke alle har råd til alt i julen, derfor gjør matsentralene og frivillige organisasjoner en viktig jobb i å sørge for at flest mulig får en god jul. Det håper jeg blir enklere nå, avslutter Jensen.

Bakgrunn:

Det er produsenter og importører som er avgiftspliktige virksomheter, og som skal betale avgiften til statskassen. Avgiftsplikten oppstår når varen tas ut fra produsentens eller importørens avgiftsfrie lager. Det er fritak for avgift for varer som «kommer i retur til produsents eller importørs lager».

Tiltak:

  • Det innføres et fritak etter rammene som i dag gjelder for tilsvarende mva-fritak, det vil si:
    • Begrenset til næringsmidler, jf merverdiavgiftsloven § 6-19 annet ledd. Dette omfatter mat og drikke, altså varer som er egnet til å konsumeres av mennesker.
    • Leveringen er vederlagsfri. Som for tilsvarende fritak for merverdiavgiften innebærer det at enhver form for motytelse i form av betalingsmidler, varer eller tjenester, gjør at fritaket ikke kommer til anvendelse. Eksempelvis vil reklame på mottakers nettsider for den som gir bort næringsmiddelet, innebære et vederlag.
    • Utdeling til "veldedig grunnlag" får samme innhold som etter merverdiavgiftsfritaket.
  • Fritaket blir knyttet til sjokolade- og sukkervarer, alkoholfrie drikkevarer, drikkevareemballasje og sukker.
  • Dette vil kun gjelde virksomheter som er registrert for de enkelte særavgifter. Dersom særavgiftsfritaket skulle komme til anvendelse i senere ledd, måtte fritaket gjennomføres som refusjonsordning, noe som ville være svært ressurskrevende.