Historisk arkiv

Endring i referanseverdiforordningen vil bli gjennomført i forskrift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet vil gi nye regler for klimareferanseverdier i norsk rett.

Referanseverdiforordningen gir regler om fastsettelse og bruk av referanseverdier som brukes i finansielle instrumenter og finansielle kontrakter, eller for å måle investeringsfonds resultater. Forordningen er inkorporert i norsk lov i referanserenteloven.

En forordning som endrer referanseverdiforordningen for å etablere nye klimareferanseverdier trådte i kraft i EU 10. desember 2019, og er en del av oppfølgingen av Europakommisjonens handlingsplan for finansiering av bærekraftig vekst. Regjeringen har stilt seg bak målene i handlingsplanen. Forordningen definerer og gir regler for to nye typer referanseverdier:

  • EU-referanseverdi for klimaomstilling («EU Climate Transition Benchmark»).
  • EU-referanseverdi for tilpasning til Parisavtalen («Paris-aligned Benchmark»).

Endringsforordningen innebærer også nye krav til administratorer av andre typer referanseverdier. Fra 30. april 2020 skal administratorer, med unntak av for rente- og valutareferanseverdier, opplyse om hvordan metoden for referanseverdien reflekterer ESG-faktorer. Innen utløpet av 2021 skal administratorer også opplyse om i hvilken grad metoden er i samsvar med målet om utslippsreduksjon eller målene i Parisavtalen.

Forordningen ble tatt inn i EØS-avtalen 7. februar 2020. EØS-komitébeslutningen som innlemmer forordningen i EØS-avtalen trer i kraft 1. mai 2020. Forskriften som inkorporer forordningen i norsk rett ble fastsatt 30. april og trer i kraft 1. mai.