Historisk arkiv

Finansdepartementet fastholder at norske eierprøvingsregler er i tråd med EØS-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Finansdepartementet

I brev til EFTAs overvåkingsorgan (ESA) 11. juni 2020 fastholder Finansdepartementet at regler og praksis for eierprøving ved virksomhetstillatelse som medfører at ingen enkelteier kan eie mer enn 20-25 prosent av aksjene, ikke er i strid med EØS-avtalens regler om fri etableringsrett og fri kapitalbevegelse.

Norske myndigheter har som fast og langvarig praksis ikke tillatt at fysiske eller juridiske enkeltpersoner eier mer enn 20-25 prosent av en bank eller forsikringsforetak (utenom mer nisjepreget virksomhet). Som en del av regelverkskomplekset krever finansforetaksloven blant annet at tre firedeler av aksjekapitalen i bank eller forsikringsforetak som et utgangspunkt skal være tegnet ved kapitalforhøyelse uten fortrinnsrett for aksjeeiere eller andre. I brevet redegjør departementet grundig for hvorfor reglene og praksisen er nødvendige for å blant annet redusere faren for misbruk av eiermakt og overdreven risikotaking i norske finansforetak.

Brevet sendes som svar på at ESA 11. mars 2020 avga en grunngitt uttalelse om de norske eierprøvingsreglene og forvaltningspraksis på tidspunktet for virksomhetstillatelse.