Finansdepartementet gir høringsinnspill om den grønne brøken i regelverket om bærekraftig finans
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Finansdepartementet
Nyhet | Dato: 02.06.2021
Europakommisjonen publiserte 7. mai utkast til en delegert rettsakt om utfyllende regler om store selskapers rapportering etter EUs klassifiseringssystem (taksonomi) for bærekraftig økonomisk aktivitet. De utfyllende reglene spesifiserer bl.a. hvilke nøkkeltalsindikatorer ulike typer finansforetak skal benytte i sin rapportering. Den mest sentrale indikatoren for banker er den grønne brøken («Green Asset Ratio», GAR), som skal vise hvor stor andel av bankenes utlån som er gitt til aktiviteter som er grønne etter taksonomien.
I et høringssvar 2. juni peker Finansdepartementet på at de foreslåtte nøkkeltallsindikatorene kan slå uheldig ut for banker med få utlån til store foretak. Kommisjonen har i utkastet lagt opp til at grønne utlån til små og mellomstore bedrifter ikke skal kunne regnes med i telleren i beregningen av GAR. Departementet oppfordrer derfor Kommisjonen til å vurdere endringer eller supplerende indikatorer som sikrer sammenlignbarhet på tvers av banker, og som gjør det mulig også for banker med få utlån til store foretak å synliggjøre arbeidet med å gjøre sine utlånsporteføljer grønnere.
Finansdepartementets høringssvar (PDF)
Bakgrunn
I EU ble det i juni 2020 vedtatt en forordning om et rammeverk for et klassifiseringssystem (taksonomi) for bærekraftig økonomisk aktivitet. Taksonomiforordningen antas å være EØS-relevant, men er foreløpig ikke tatt inn i EØS-avtalen. Finansdepartementet har hatt på høring et forslag fra Finanstilsynet om å gjennomføre forordningen i norsk rett i en ny lov om opplysninger om bærekraft.
Etter forordningen skal store foretak som har plikt til å offentliggjøre ikke-finansiell informasjon om virksomheten etter regnskapsdirektivet, inkludere informasjon i sin selskapsrapportering om hvilken tilknytning deres virksomhet har til bærekraftige økonomiske aktiviteter, slik de er definert i taksonomien. Forordningen gir Kommisjonen hjemmel til å fastsette en delegert rettsakt med utfyllende regler om innholdet i og presentasjonen av opplysningene.