Høring – endringer i rederiskatteordningen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Finansdepartementet
Nyhet | Dato: 24.09.2021
Finansdepartementet har i dag sendt på høring et forslag til endringer i rederiskatteordningen.
Skattefritaksordningen for rederiselskaper (rederiskatteordningen) stiller klare krav til hva slags virksomhet som kan utøves med selskapenes fartøyer. Departementet foreslår i høringsnotatet å åpne for å drive visse typer virksomhet som i dag ikke er tillatt innenfor ordningen (delt virksomhet). Denne tilleggsvirksomheten skal beskattes med ordinær selskapsskattesats. Forslaget kan få betydning blant annet for skipsfart knyttet til havbruk og transport av petroleum.
– Forslaget innebærer økt fleksibilitet ved at fartøyer innenfor rederiskatteordningen kan benyttes til andre aktiviteter enn i dag, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).
Departementet tar sikte på at endringene skal få virkning fra og med inntektsåret 2022. Forslaget må gjennom en notifikasjonsprosess med EFTAs overvåkningsorgan (ESA) før det kan få virkning.
I høringsnotatet foreslås det også noen andre justeringer i rederiskatteordningen. Disse forslagene innebærer presiseringer, tilpasninger eller utbedring av svakheter ved gjeldende ordning.
Høringsfristen er 7. januar 2022.
Dette er endringene:
- Nærmere definerte typer skipsfartsrelatert virksomhet som ikke kvalifiserer for dagens skattefritaksordning for rederiselskaper, kan på visse vilkår drives av selskaper innenfor ordningen.
- Etter forslaget kan fartøyer i perioder brukes til andre formål enn transport og offshore service-virksomhet.
- Det kan også drives virksomhet om bord på godstransportfartøyer som har nær tilknytning til transport av gods.
- Skip i innenriksfart over begrenset fartsområde blir tillatte innenfor ordningen, men inntektene beskattes dersom utseilt distanse ikke overstiger 30 nautiske mil i en tredjedel av året eller mer.
- Inntekter fra den delen av virksomheten som ikke kvalifiserer for skattefritak, skal etter forslaget beskattes ordinært som alminnelig inntekt, med en skattesats på 22 pst.
- Kostnader fordeles i hovedregelen på skattepliktig og skattefri virksomhet.
- Ved realisasjon av et fartøy skattlegges en andel av gevinsten tilsvarende forholdet mellom skattefrie og skattepliktige inntekter i de årene fartøyet har vært eid innenfor rederiskatteordningen.
- De øvrige endringene gjelder renter og garantiprovisjoner, fradragsføring av underskudd fra kommandittselskap og indre selskap samt inntektsoppgjør knyttet til andeler i deltakerfastsatte selskap.