Historisk arkiv

Høring fra EU-kommisjonen om bankkrisehåndtering og innskuddsgaranti

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Finansdepartementet

EU-kommisjonen evaluerer for tiden krisehåndteringsdirektivet, innskuddsgarantidirektivet samt en forordning om krisehåndtering innenfor bankunionen (SRMR). Som et ledd i dette gjennomfører EU-kommisjonen en høring for å innhente synspunkter og erfaringer med bruk av regelverket fra interessenter og brukere av regelverket.

Krisehåndteringsdirektivet er innlemmet i EØS-avtalen, og gjennomført i norsk rett i finansforetaksloven. Innskuddsgarantidirektivet fra 2014 er foreløpig ikke tatt inn i EØS-avtalen, men det materielle innholdet (med unntak av innskuddsgarantidirektivets dekningsnivå for garanterte innskudd) er gjennomført i finansforetaksloven og i lov om Bankenes sikringsfond. Alle som har innskudd i norske banker, har garanti for innskudd inntil to millioner kroner per bank.

Høringen består av to deler, hvor første del gjelder mer overordnede temaer knyttet til krisehåndtering og innskuddsgarantiordninger, mens del to gjelder mer tekniske og detaljerte spørsmål og problemstillinger. EU-Kommisjonen vil i tillegg til denne høringen åpne for en mer generell og overordnet høring om samme tema fra midten av februar 2021, med høringsfrist 20. mai 2021.

Høringsfristen for å gi innspill til EU-kommisjonen i forbindelse med evalueringen av krisehåndteringsdirektivet og innskuddsgarantidirektivet er 20. april 2021. Finansdepartementet oppfordrer norske interessenter til å gi innspill til EU-kommisjonen via Kommisjonens høringsportal.

Dersom det er forhold av særlig betydning for norske interesser som Finansdepartementet bør være oppmerksom på, ber departementet om innspill innen 25. mars 2021. Innspill sendes på e-post til postmottak@fin.dep.no.