Historisk arkiv

Fritt behandlingsvalg gir stadig flere valgfrihet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Nær 6500 pasienter har til nå brukt tjenesten "Fritt behandlingsvalg". De har fått raskere helsehjelp eller fått velge den institusjonen som de mener har det beste tilbudet.

- Det er svært gledelig at så mange pasienter har benyttet seg av ordningen. Fritt behandlingsvalg er en viktig del av pasientens helsetjeneste, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

En ny rapport fra Helsedirektoratet viser at bruken av ordningen har økt betydelig i 2017 og at en stor andel av befolkningen kjenner til Fritt behandlingsvalg. Tilbudet av behandlere i ordningen øker også.

For rusbehandling (TSB) og somatiske tjenester har det vært en økning fra 2016 til 2017 i antall pasienter som bruker leverandører under den såkalte godkjenningsordningen. Innen TSB var det 153 pasienter i hele 2016, mens prognosen for 2017 er om lag 250 pasienter. I somatikken var det drøyt 1 800 pasienter i 2016, og prognosen for 2017 er om lag 4 000 pasienter. I psykisk helsevern var det 132 pasienter i godkjenningsordningen i 2016, og prognosen for 2017 er om lag 145 pasienter. 

Fritt behandlingsvalg ble innført 1. november 2015. Det gir pasienter rett til å velge mellom offentlige behandlingssteder, private behandlingssteder som har avtale med det offentlige og private behandlere under godkjenningsordningen.

-  Fritt behandlingsvalg er en bred reform som reduserer ventetidene, øker valgfriheten og stimulerer de offentlige sykehusene til å bli mer effektive. Den største effekten vil komme ved at de offentlige sykehusene får mulighet til å behandle flere pasienter og øke bruken av anbud. Dette kommer alle pasienter til gode, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.