Pressemelding:
Norge sender bistand til ebolarammede DR Kongo
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet
Nyhet | Dato: 19.07.2019
-Ebolautbruddet i DR Kongo er alvorlig. Vi sender nå et ekspertteam og utstyr til DR Kongo, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Denne uken erklærte WHO at ebolautbruddet i Den demokratiske republikken Kongo er en internasjonal folkehelsekrise. Utbruddet har krevd over 1600 menneskeliv og har nådd millionbyen Goma. WHO og EU har bedt Norge om å bistå med å lære opp lokalt helsepersonell i bruk av den norskutviklede spesialbåren EpiShuttle. Spesialbåren brukes for å transportere syke med alvorlig smittsom sykdom.
- Det en selvfølge at vi bidrar i det internasjonale arbeidet mot ebola. Vi har nå fristilt et team på tre erfarne helsearbeidere fra Oslo Universitetssykehus (OUS) som reiser om kort tid. Vi er klare til å bidra igjen ytterligere med utstyr og kompetanse, hvis vi blir bedt om det, sier helseminister Bent Høie.
Bistår for tredje gang
Dette er tredje gang Norge bistår i forbindelse med ebolautbruddet i DR Kongo. Sist gang var i april i år. Da sendte Norge et ekspertteam med helsearbeidere og spesialbårer til DR Kongo.
Ebolautbruddet skjer i et område hvor det er dyp fattigdom og en særlig sårbar befolkning, blant annet på grunn av uklare maktforhold og væpnede grupper.
- Å tilby vanlige helsetjenester i disse områdene er vanskelig og farlig for helsearbeidere. I denne situasjonen kan norske bidrag utgjøre en viktig forskjell, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.
Ekspertteamet fra OUS skal også gjennomføre opplæring i Uganda, der det har vært påvist enkelttilfeller med ebola.
Regjeringen har i år bidratt med 17, 3 millioner kroner fra det humanitære budsjettet til å bekjempe det pågående ebolautbruddet. I 2018 bidro Norge med 28,5 millioner kroner til den humanitære innsatsen mot ebola i DR Kongo.
Les mer om Norges innsats mot ebolautbruddet i DR Kongo her.