Historisk arkiv

Endringer i lover og forskrifter fra 1. januar 2021 fra Helse- og omsorgsdepartementet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Her finner du lov- og forskriftsendringer som trer i kraft på helse- og omsorgsfeltet 1. januar 2021.

Sammenslåing av egenandelstak

Egenandelstak 1 og 2 slås sammen til ett nytt egenandelstak. Målet er å skjerme de pasientene og brukerne som har høyest utgifter til helse. Det nye egenandelstaket fastsettes til 2460 kroner. De 188 000 pasientene i Norge med høyest helseutgifter vil spare over 2170 kroner hver i året på endringen.

Fastleger må bidra til vaksinering mot covid-19

Fastleger får plikt til å bidra til at egne listeinnbyggere får tilbud om å bli vaksinert mot covid-19. Aktuelle oppgaver for fastlegene vil være å identifisere personer på egen liste som skal tilbys vaksine, gjennomføre vaksinasjon og samarbeide med hjemmesykepleien om å tilby vaksiner til egne listeinnbyggere. Kommunene står fritt til å vurdere hvordan vaksinasjonen skal gjennomføres.

Endringer i bioteknologiloven

Det blir tillatt å få assistert befruktning med eggdonasjon.

Lov om midlertidige endringer i helseberedskapsloven (enda ikke sanksjonert)

Opphevelse av forbudet mot assistert befruktning med eggdonasjon. Foreldre som har fått barn ved hjelp av donert ubefruktet egg eller donert sæd, skal så snart det er tilrådelig informere barnet om dette. Aldersgrensen for når barnet kan få vite donors identitet senkes fra 18 til 15 år. Den som er født ved hjelp av sæd som er donert før ikrafttreden av endringene i aldersgrensen, har ikke rett til opplysninger om donors identitet før etter fylte 18 år.

Enklere tilgang til helseopplysninger om tidligere pasienter

Helsepersonell kan få opplysninger om hvordan det har gått med en tidligere pasient. Formålet er egen læring og kvalitetssikring av helsehjelpen. Kravet om at helsepersonellet må særskilt anmode om å få opplysningene, blir nå opphevet.

Forskriftshjemmel for etablering av ikke samtykkebasert legemiddelregister

De midlertidige endringene innebærer at regjeringen får hjemmel til å gjøre unntak fra gjeldende regelverk som følge av utbruddet av covid-19. Hjemmelen gjelder på to områder: Hjemmel til å fravike pasient- og brukerrettigheter for å bidra til likeverdig tilgang til nødvendige helse- og omsorgstjenester, og hjemmel til å fravike bestemmelser i lov for å ivareta helse- og omsorgstjenestens tilgang til legemidler, medisinsk utstyr og personlig verneutstyr.

Prisjustering av satser i pasientreiseforskriften

Endringene innebærer at beløp i pasientreiseforskriften oppjusteres. Blant annet øker beløpet for kostgodtgjørelse til 238 kroner, og beløpet for overnattingsgodtgjørelse øker til 614 kroner. Standardsatsen øker til 2,70 kroner per kilometer.

Prisjustering av gebyr til Statens legemiddelverk

Legemiddelprodusenter og andre aktører må betale gebyr til legemiddelverket for blant annet søknader om godkjenning. Disse gebyrene justeres årlig i henhold til statsbudsjettet. Justeringen i år er på 2,6 %. Det innføres ingen nye gebyr

Brexit: Overgangsregler for godkjenning av yrkeskvalifikasjoner fra Storbritannia og overgangsregler for stønad til helsehjelp

Det ytes stønad til dekning av utgifter for helsehjelp som er påbegynt i Storbritannia før utløpet av overgangsperioden og inntil den påbegynte helsehjelpen er avsluttet. Det ytes også stønad til dekning av utgifter for helsehjelp som mottas i Storbritannia i samsvar med forhåndstilsagn som er utstedt før utløpet av nevnte overgangsperiode.

Overgangsregler for godkjenning av yrkeskvalifikasjoner fra Storbritannia, blant annet for søknader som er sendt før utløpet av overgangsperioden, personer som var under utdanning i Storbritannia 31. desember 2019 og søkere som har fullført sin utdanning i Storbritannia før utløpet av overgangsperioden.

Salg av homøopatiske legemidler og legemidler til akvariefisk i LUA-ordningen

Endringene medfører at reseptfrie homøopatiske legemidler kan selges utenom apotek, i utsalgssteder som er en del av LUA-ordningen (salg utenom apotek). Alle registrerte reseptfrie homøopatiske legemidler vil etter den oppdaterte forskriften kunne selges utenom apotek, med mindre Legemiddelverket bestemmer at produktet ikke kan selges gjennom LUA-ordningen.

Det vil bli tillatt å selge enkelte legemidler uten markedsføringstillatelse til bruk i behandling av akvariefisk. Disse legemidlene vil kun bli tillatt å selge via dyreforretninger.

Folketrygdens stønad til tannbehandling

Nytt regelverk og takster er vedtatt for folketrygdens stønad til tannbehandling. For mer informasjon, se rundskriv til folketrygdloven og helsedirektoratets nettsider.

Krav til direkte oppgjør med Helfo

Tannlege og tannpleier som sender inn krav til Helfo, må ha avtale om direkte oppgjør med Helfo. Uten slik avtale utbetales ikke stønad til tannbehandling fra folketrygden.

Dette følger av Stortingets vedtak i desember 2020 av Prop. 121 L (2019-2020) Endringer i folketrygdloven (krav om direkte oppgjør).

Takster - tannbehandling