Historisk arkiv

Norge blir en del av EUs løsning for koronasertifikater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Torsdag 24. juni blir Norge en del av EUs løsning for koronasertifikater. Personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått koronasykdom siste seks måneder og har et gyldig koronasertifikat kan dermed komme inn i Norge. De slipper karantene, testkrav og innreiseregistrering. Fra 1. juli vil europeiske land som er koblet til EUs løsning kunne verifisere det norske koronasertifikatet på sine grenser.

– Takket være et raskt, effektivt og godt europeisk samarbeid har vi allerede på torsdag en koronasertifikatløsning som vil kunne gjøre reising betydelig enklere for personer som er fullvaksinerte eller har gjennomgått koronasykdom. Det vil bety mye for både enkeltmennesker og for viktige arbeidsplasser i reiselivsnæringen i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Bruk av koronasertifikatet på grensen i Norge


Personer som er fullvaksinerte eller har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene, og som kan dokumentere dette gjennom et verifiserbart koronasertifikat som er koblet til EUs løsning, vil kunne reise fritt inn i Norge uavhengig av hvilket land de kommer reisende fra. De slipper karantene, test før ankomst, test på grensen og krav til å registrere seg ved innreise.

Fra 24. juni aksepterer Norge verifiserbare EU-koronasertifikater fra alle EU/EØS-land, hvis de er koblet til EUs løsning. For mer informasjon, se oversikt over hvilke land som utsteder EU koronasertifikat på Re-open EU (europa.eu) og EUs nettside for koronasertifikatet.

Bruk av koronasertifikatet i andre land


1. juli trer EUs koronasertifikater i kraft. De fleste EU-/EØS-land vil da være koblet til EUs løsning og vil kunne verifisere Norges koronasertifikat på sine grenser. Dette vil blant annet gjelde Spania, Italia, Hellas og Kroatia.

– De som velger å reise, må selv sette seg inn i reglene for karantene, testkrav og smittevern i det landet de skal til. Dette vil variere fra land til land, sier Høie.

Se oversikt over hvilke regler som gjelder for de ulike landene i EU/EØS på reopen.europa.eu.

Kontrollsiden i koronasertifikatet som man viser på grensen endrer utseende fra 24. juni og er markert EU/EØS.

Se ditt koronasertifikat på helsenorge.no.

Ikke-digitale brukere


– Vi har nå klar en løsning for koronasertifikatet for dem som ikke kan bruke PC, mobiltelefon eller nettbrett. Fra i morgen kan de ringe informasjonstelefonen for korona og få tilsendt koronasertifikatet i posten. Vi ønsker likevel at flest mulig bruker den digitale løsningen på helsenorge.no, og eventuelt tar en utskrift av sertifikatet hjemme, sier Høie.

Når man ringer informasjonstelefonen/Helfo, må man oppgi personnummer, og koronasertifikatet vil bli sendt til folkeregistrert adresse. Hvis du er bosatt i utlandet og har norsk fødselsnummer eller d-nummer, men ikke bankID eller annen autoriseringsløsning som gir deg tilgang til helsenorge.no, kan du bruke løsningen for ikke-digitale brukere beskrevet ovenfor. Det forutsetter at din adresse i utlandet er registrert i Folkeregisteret. 

Hvis du har gyldig koronasertifikat, får du det tilsendt i posten. Vær oppmerksom på at det kan ta cirka en uke før du mottar sertifikatet, avhengig av postgang. Du må være oppmerksom på gyldighetsdatoen som er 90 dager fra utskriftsdatoen.

Ring informasjonstelefonen for korona:

Koronasertifikatet kan per i dag brukes på følgende områder:

  • For å dokumentere vaksinasjon, gjennomgått sykdom eller negativ test ved reiser til land som er koblet til EUs løsning.
  • For å unngå karantene, test før innreise, test på grensen og innreiseregistrering når du reiser inn i Norge (Krav: Du må være fullvaksinert eller ha gjennomgått covid-19 de siste seks månedene).
  • Deltagelse på større arrangementer.
  • Deltagelse på kystcruise med krav om koronasertifikat (Krav: Du må være beskyttet. Du er beskyttet når du er fullvaksinert, vaksinert med én dose for tre til 15 uker siden eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene).

***

Endret 1. juli: Lagt inn lenke til hvilke land som utsteder EU-koronasertifikat.

Endret 2. juli: Slettet setningen: Det er ikke være mulig å sende koronasertifikatet til andre adresser enn den du er folkeregistrert på i Norge. Lagt til: Hvis du er bosatt i utlandet og har norsk fødselsnummer eller d-nummer, men ikke bankID eller annen autoriseringsløsning som gir deg tilgang til helsenorge.no, kan du bruke løsningen for ikke-digitale brukere beskrevet ovenfor. Det forutsetter at din adresse i utlandet er registrert i Folkeregisteret.