Gå mann!
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet
Innlegg av helse- og omsorgsminister Bent Høie i Bergens Tidende 21. februar 2014
Tale/innlegg | Dato: 21.02.2014
Denne uken besøkte jeg byen med landets flotteste treningssenter.
Det er på ingen måte nytt, dette senteret. Men det blir bygget om hver eneste årstid. Ikke koster det noe å bruke det heller. Verken tighte tights eller sko med støtdempende såler er nødvendig. Du kan nyte medbrakt mat og drikke når som helst. Ingen stusser om du slår seg ned med en kopp kaffe og en kanelbolle.
Ikke et vondt ord om Sats, Spenst eller Elixa. Men det flotteste treningssenteret i Norge er de syv fjellene som omgir Bergen. De er mer enn en vakker ramme og en beskyttende arm rundt byen. De er rett og slett bra for bergensernes helse.
Jeg blir rett som det er spurt om hva som skal til for å bedre helsen. Noen ganger får jeg følelsen av at det blir forventet at jeg skal avsløre en stor hemmelighet. At jeg skal fortelle om en bestemt medisin som forebygger sykdom og gir et langt liv. Jeg svarer alltid dette: Gå på tur!
Da ser jeg noen ganger at spørsmålsstilleren blir skuffet. Det er synd. For å gå på tur er jo faktisk en medisin som gir god helse og langt liv!
Er du fysisk aktiv i 30 minutter hver dag får du bedre helse – både fysisk og psykisk. Sitter du stille mesteparten av tiden øker risikoen for helseproblemer.
Men selv om det kan virke enkelt er det bare 20 prosent av voksne og eldre som følger anbefalingen om de 30 daglige minuttene. Mange tror kanskje det skal mer til. De tror muligens at de må dra på spinning med syttenåringer eller jogge mil etter mil for å være aktive. Men det trenger de slett ikke. De kan nøye seg med å ta på regnjakken (i alle fall de som bor i Bergen) og gå en rask tur. Noen vil gå til fjells. Andre vil gå til Nordnes. Begge deler er gir helsegevinst.
Vi skal bli enda flinkere til å opplyse om hvor lite som skal til. Derfor har Helsedirektoratet fått i oppdrag å lage en nasjonal kampanje om helsegevinstene ved fysisk aktivitet og konsekvensene av inaktivitet. Den blir lansert i år.
Regjeringen ønsker en bred satsing på folkehelse. Det skal være lett å gjøre sunne valg. Jeg vil legge særlig vekt på å engasjere de minst aktive i befolkningen. Skolen er viktig. Regjeringsplattformen er tydelig på dette området: Vi vil legge til rette for at skolene sikrer daglig fysisk aktivitet.
Samarbeid med med frivillige organisasjoner er avgjørende. De når mange vi ellers ikke ikke når gjennom offentlige tjenester. I budsjettet for i år la regjeringen inn ti millioner ekstra til friluftstiltak. Jeg ser gjerne at vi gir mer i årene som kommer.
Men det er ikke bare staten som må bidra. Med folkehelseloven som kom for to år siden fikk kommunene ansvar for å tenke folkehelse i alt de gjør.
Tilrettelegging for fysisk aktivitet og friluftsliv må skje i alle sektorer. Det handler om å planlegge nye boligfelt slik at barna som vokser opp der har et nærområde hvor de kan spille fotball og lære å sykle. Det handler om at det blir laget gangveier utenfor eldresenteret som gjør det mulig å ta med rullatoren ut på tur.
Da jeg besøkte Bergen denne uken prøvde jeg en en av landets mest trafikkerte turløyper der kommunen har lagt til rette for aktivitet – Stoltzekleiven.
La meg innrømme det med det samme. Jeg gikk bare halvveis opp før jeg snudde og gikk ned igjen. Så det også går an. Det er bare å gå mann.