Historisk arkiv

Norge støtter transittmottak i Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (FrP) har besøkt Rwanda i to dager for å se på transittmottaket for flyktninger fra Libya og møte sin rwandiske kollega. Konklusjonen er klar: Europa må støtte opprettelsen av slike mottak.

– Det var viktig for meg å signalisere tydelig at Norge støtter denne måten å organisere migrasjon på, og at vi oppfordrer andre europeiske land til å gjøre det samme. Gjennom å flytte asylprosessen fra Europa til Afrika sikrer vi at de som kommer til Europa faktisk har et reelt beskyttelsesbehov. Derfor har vi sagt at vi ønsker å ta 600 kvoteflyktninger fra Rwanda, samtidig som vi har sagt nei til å relokalisere migranter fra Hellas. Det gjør vi fordi vi vil stanse den illegale migrasjonen over Middelhavet og få det inn i ordnede former gjennom UNHCR, sier Kallmyr.

Jøran Kallmyr møter pressen i transittmottaket i Gashora.
Jøran Kallmyr møter pressen i transittmottaket i Gashora. Foto: JD

Rwanda har etablert et transittmottak i Gashora, øst i Rwanda. Der blir flyktninger fra Libya plassert av UNHCR. Rwanda har tatt et ansvar for å huse flyktningene frem til de blir tatt som kvoteflyktninger av andre land, returnert til hjemlandet eller bosatt i Rwanda. Kallmyr møtte den rwandiske ministeren med ansvar for migrasjon, Germaine Kamayirese. Hun var glad for den norske støtten og håpet at andre land også bidrar.

– Rwanda gjør nå en stor innsats for å løse en afrikansk utfordring i Afrika, men det betyr at europeiske land må bidra. Det må vi videreformidle til våre europeiske partnere. Skal vil stoppe båtene over Middelhavet må vi støtte slike løsninger, sier Kallmyr.

Folkemord

Den norske justisministeren møtte også sin rwandiske kollega, Johnston Busigye. Under møtet ble flere temaer diskutert, men spesielt snakket Busigye om folkemordet i 1994 og om arbeidet for å bygge opp igjen landet etterpå. Etter møtet dro de to ministrene til Kigali Genocide Memorial. Jøran Kallmyr la på vegne av Norge ned en krans på gravstedet til over 250.000 mennesker.

– Det var en sterk opplevelse å se dette. Et grusomt folkemord, et barbari det er vanskelig å fatte. Små barn, kvinner og gamle ble brutalt drept. Hvordan kommer man videre etter det? Mange av dem som ble dømt til lange straffer, skal snart slippes løs. Det blir en test for Rwanda hvordan man takler det. Likevel må det sies at det virker som de har kommet langt i arbeidet med å komme seg videre med å legge vekt på at de er en nasjon og ikke flere folkegrupper.

Jøran Kallmyr legger ned krans på vegne av Norge på minnesmerket over folkemordet i 1994.
Jøran Kallmyr legger ned krans på vegne av Norge på minnesmerket over folkemordet i 1994. Over 250 000 mennesker er begravd der. Totalt ble mellom 800 000 og 1 million drept i løpet av 100 dager. Foto: JD