Historisk arkiv

Foreslår å stille like krav til private og statlige utdanningsinstitusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har sendt forslag om å innføre vilkår om at en høyskole må være institusjonsakkreditert for å få statstilskudd på høring.

Private høyskoler spiller en viktig rolle i norsk høyere utdanning. De gir utdanning som er viktig for velferdsstatens yrker, og representerer et alternativ til statlige institusjoner.

– For å styrke og sikre kvaliteten ved de private høyskolene som får statstilskudd og stimulere til en struktur med færre og sterkere institusjoner også i den private delen av sektoren, foreslår vi at det lovfestes et krav om at private høyskoler må ha institusjonsakkreditering for å kunne få statstilskudd. Dette vil likebehandle private og statlige høyskoler, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Institusjonsakkreditering vil kunne fungere som et insentiv for private høyskoler til å vurdere å slå seg sammen til større og mer solide institusjoner og vil derfor legge til rette for færre institusjoner med sterkere fagmiljøer. Institusjonsakkreditering og mer solide institusjoner vil også kunne fremme mer tverrfaglig samarbeid, bedre læringsmiljø, mer effektiv ressursutnyttelse og økt profesjonalitet innenfor administrativ støtte og forvaltning.

Foreslår overgangsordning
Vilkåret om institusjonsakkreditering ble foreslått av en ekspertgruppe, som ble satt ned  blant annet etter ønske fra de private høyskolene. Flere av de private høyskolene som mottar statlige tilskudd, har selv vært sterke pådrivere for at staten skal stille like strenge krav til kvalitet, og ha samme forventninger til private som til de statlige institusjonene.


– Vi har i høringsnotatet lagt opp til at det blir fastsatt rimelige overgangsordninger for å gi de private høyskolene tid til å tilpasse seg nytt regelverk. Departementet foreslår en overgangsordning på fem år. I høringsforslaget er det også lagt til rette for at private høyskoler i spesielle tilfeller kan få statstilskudd selv om de ikke er institusjonsakkreditert, sier Nybø.

Høringsfristen er 3. juni 2019. Les forslaget og gi høringsuttalelse.