Historisk arkiv

Regjeringen vurderer økt utstyrsstipend i videregående skole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

En ny rapport, skrevet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, har kartlagt elevers utgifter til utstyr i videregående opplæring. Rapporten viser at det er store variasjoner mellom ulike skoler og utdanningsprogram. – Regjeringen jobber for å øke utstyrsstipendet for de dyreste yrkesfaglige studieretningene. Denne rapporten er et viktig kunnskapsgrunnlag når vi nå skal vurdere hvordan eventuelle endringer vil slå ut for elevene, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

I Granavolden-plattformen sier regjeringen at den vil øke utstyrsstipendet for de dyrere yrkesfaglige studieretningene.

Store variasjoner gir ulike utgifter for elevene

- Rapporten viser store variasjoner når det gjelder hvor mye skolene forventer at elevene dekker. Det er også stor variasjon mellom ulike utdanningsprogram, sier Sanner.

Det er elever ved utdanningsprogrammene idrettsfag, design og håndverk og restaurant- og matfag som i dag får mest i stipend. Dagens læreplaner pålegger i liten grad elever å kjøpe utstyr selv, men rapporten Rambøll har utarbeidet på vegne av Kunnskapsdepartementet viser at de fleste skoler likevel legger opp til at elevene skal kjøpe en del utstyr selv. Kartleggingen viser at elevenes utgifter til eget utstyr varierer fra 0 til 84 000 kroner årlig, ifølge lærernes vurdering av elevenes individuelle utgifter.

Ber skoleeiere og lærere vurdere utstyrsbehovet

- Jeg vil oppfordre skolene til også å vurdere hva det faktisk er nødvendig at elevene selv kjøper av utstyr og hva skolene kan stå for. Det er fylkeskommunene som har ansvar for utstyret i videregående skole, og de kan ikke kreve at elevene skal kjøpe mer utstyr selv enn det som er strengt nødvendig. Elever i videregående skole skal som hovedregel ikke ha egne utgifter til utstyr for å kunne fullføre skolen, sier Sanner.

Kunnskapsdepartementet har fastsatt en ny tilbudsstruktur for de yrkesfaglige utdanningsprogrammene. Fra skoleåret 2020 vil det være 10 yrkesfaglige og 5 studieforberedende program. Også den pågående fornyingen av dagens læreplaner kan påvirke elevenes utstyr, men dette er for tidlig å fastsette nå.

 

Utstyrsstipend for undervisningsåret 2019-2020, avhengig av studieprogram.

1 051 kroner per skoleår

 2 326 kroner per skoleår

 3 887 kroner per skoleår

Studiespesialisering (unntatt
studiespesialisering
med fordypning i formgivningsfag og
studiespesialisering med toppidrett som
"fag fra andre programområder")

Helse- og oppvekstfag

Medier og kommunikasjon

Service og samferdsel

Design og håndverk, programområde
for medieproduksjon

 

Naturbruk

Bygg- og anleggsteknikk

Teknikk og industriell produksjon

Elektrofag

Musikk, dans og drama

Studiespesialisering med fordypning i
formgivningsfag
og studiespesialisering
med toppidrett som "fag fra andre
programområder"

Kunst, design og arkitektur

Idrettsfag

Design og håndverk, 
unntatt programområde for
medieproduksjon

Restaurant- og matfag

 

 

 

Fakta om utstyrsstipend i VGS:

  • Utstyrsstipend er ment å bidra til å dekke skolemateriell, som for eksempel leie av PC, kjøp av bøker eller kokkeklær.
  • Elever kan få et visst beløp hvert år, avhengig av hvilket utdanningsprogram eleven går på.
  • Alle elever med ungdomsrett i videregående opplæring får utstyrsstipend, men dette må den enkelte elev søke om. Det er ikke avhengig av hvor mye foreldre/ foresatte tjener.
  • I august 2018 fikk Utdanningsdirektoratet og Lånekassen i oppdrag fra Kunnskapsdepartementet å kartlegge elevers individuelle utgifter til utstyr i den videregående opplæringen.