Historisk arkiv

Nye tall:

Folk har mindre tillit til klimaforskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

8 av 10 nordmenn har høy tillit til forskning, men tilliten til forskning på klimaendringer skiller seg ut ved å ha den klart høyeste andelen med liten eller svært liten tillit. Det viser en ny undersøkelse fra Forskningsrådet.

- Politikken kan vi godt være uenige om og diskutere, men det er veldig problematisk når vi er uenige om fakta. Jeg vil bidra til at tilliten til forskning øker. Vi har et ansvar for å gå tilbake til start å forklare hvorfor vi er opptatt av dette, og begrunne det med forskningen vi har. Vi ta et tydelig oppgjør mot falske nyheter og usannheter. Vi må ta for oss påstander som florerer i sosiale medier og tilbakevise dem med fakta, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Tall fra Forskningsrådets siste befolkningsundersøkelse viser at bare litt over halvparten av de spurte har svært stor eller stor tillit til forskning på klimaendringer. Nesten 30 prosent har noe tillitt, mens 13 prosent har liten eller svært liten tillit til forskning på dette feltet.

8 av 10 har tillit til forskning

Undersøkelsen viser at 83 prosent av oss har meget eller ganske stor tillit til forskning generelt.  Nordmenn har størst tiltro til helseforskning, der 75 prosent svarer at de har svært stor eller stor tillit.

- Det er betryggende å se at nordmenns tillit til forskning generelt er høy, men det er urovekkende at klimaspørsmålet synes å være noe som skaper polarisering blant folk også når det gjelder forskningen, sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen.

Folk har høyest tillit til internasjonalt finansiert forskning

Undersøkelsen viser at hvem som betaler for forskningen har  innvirkning på folks tillit til resultatene. Mens to av tre oppgir at de har ganske eller meget stor tillit til forskning finansiert av internasjonale forskningsprogrammer, er det kun en av tre som har tilsvarende tillit til forskning finansiert av næringslivet.

- Vi lever i en verden hvor tilliten til forskning er under angrep. Enkelte opplever at deler av forskningen er kjøpt og betalt av noen, mens andre opplever at forskningen påvirkes av forskernes egen politiske overbevisning. Samtidig er vi helt avhengig av at også næringslivet forsker mer. Her er det viktig at både de som betaler for forskningen og de som forsker er ryddige, sier Asheim.

Fakta

  • Forskningsrådet har målt befolkningens holdninger de siste årene.
  • Befolkningsundersøkelsen som nå utføres av Kantar vil bli gjennomført tertialvis i en periode framover.
  • Folk med utdanning utover videregående skole har betydelig større tillit til forskning enn andre. Dette gjelder spesielt på klimafeltet.
  • Hvordan forskningen er finansiert påvirker tilliten:
    • Forskning finansiert av internasjonale forskningsprogrammer har høyest tillit (67 prosent)
    • Offentlig forskning ligger på andre plass (59 prosent)
    • Organisasjoner og stiftelser på tredje plass (47 prosent)
    • Næringslivsfinansiert forskning ligger lavest (31 prosent)
  • Folk har høyere tillit til forskningen enn forskerne. 72 prosent har meget eller ganske stor tillit til forskere, mens 83 prosent har tillit til forskning.
  • Du kan få mer informasjon om resultaene her.
  • Nordmenn ser ut til å ha relativt høy tillit i et internasjonalt perspektiv. Norge er blant landene med høyest tillit til forskere, ifølge en global undersøkelse utført av Gallup for Wellcome i 2018.