Regjeringen satser på studieplasser til IKT, grønn næringsutvikling, spesialsykepleiere og tegnspråk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Kunnskapsdepartementet
Pressemelding | Nr: 181-19 | Dato: 24.06.2019
De 100 nye studieplassene som ligger inn i revidert nasjonalbudsjett går til Høgskolen i Innlandet, Nord universitet og OsloMet, samt til spesialsykepleie og IKT. Studieplassene innen spesialsykepleie og IKT fordeles mellom institusjonene senere.
20 studieplasser til Kongsvinger
Høgskolen i Innlandet får 20 studieplasser til grønn næringsutvikling. Studieplassene skal i første omgang brukes for å gi studietilbud i bærekraftøkonomi i Kongsvinger. Dette er et studietilbud som næringslivet i Kongsvingerregionen har etterspurt og ønsker at Høgskolen i Innlandet utvikler. Økt kompetanse vil bidra til å styrke konkurransekraften i arbeidslivet, blant annet når det gjelder grønn verdiskapning og bærekraftige forretningsmodeller.
- Nye studieplasser i bærekraftøkonomi er i tråd med regjeringens satsing på mer grønn næringsutvikling. 20 studieplasser vil fullt opptrappet etter fire år bety en styrking på 80 studieplasser. Dette vil gi Høgskolen i Innlandet et godt grunnlag for et tilbud innen bærekraft og grønn næringsutvikling, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).
10 studieplasser til Nord universitet
Nord universitet får 10 strategiske studieplasser. Dette vil fullt opptrappet bety en samlet styrking på 40 studieplasser.
- Det er viktig å fortsette å styrke kompetansen i arbeidslivet nord i Trøndelag og i Nordland. Nord universitet er i en omstillingsfase når det gjelder studieporteføljen. De strategiske studieplassene kan benyttes til å møte skiftende behov i arbeidslivet, sier Nybø.
Universitetet har fleksibilitet til å innrette tilbudet mot etter- og videreutdanning, bachelor- og masternivå ettersom behovene endres. Nord universitet må ut fra regionale behov, tilgang på kvalifiserte søkere og egne fagmiljøer vurdere hvordan studieplassene mest hensiktsmessig kan brukes.
10 studieplasser til OsloMet til utdanning innen tegnspråk
OsloMet – storbyuniversitetet får 10 studieplasser til utdanning i tegnspråk. Dette vil fullt opptrappet bety en samlet styrking på 40 studieplasser.
– Flere studieplasser er et viktig grep for å styrke kvaliteten og kapasiteten til å tilby utdanning for tegnspråklærere. Det vil på sikt gjøre at enda flere døve og hørselshemmede barn får den opplæringen de har rett på, sier Nybø.
De nye studieplassene kommer på toppen av den millionen Kunnskapsdepartementet allerede har bevilget til utviklingen av en masterspesialisering i norsk tegnspråk i grunnskolelærerutdanningene for trinn 1–7 og trinn 5–10.
30 studieplasser for å få flere spesialsykepleiere
Regjeringen foreslår 30 nye studieplasser innenfor spesialsykepleie. De nye studieplassene går til anestesisykepleie, barnesykepleie, intensivsykepleie, operasjonssykepleie og kreftsykepleie – samlet kalt ABIOK-utdanninger som i hovedsak er av 1,5 års varighet. Fullt utbygget etter fire år vil det medføre at det utdannes om lag 80 flere ABIOK-kandidater i året.
-Vi trenger flere spesialsykepleiere og derfor prioriterer vi studieplasser til disse utdanningene. Universiteter og høyskoler som kan utvide antallet studieplasser raskt får nå mulighet til å søke om de ekstra plassene. Derfor blir fordelingen av hvilke institusjoner som får studieplassene avklart senere, sier Nybø.
30 studieplasser innen IKT
I tillegg skal det fordeles 30 studieplasser til IKT-rettede utdanninger. Dette blir fordelt mellom institusjonene på et senere tidspunkt.
-Regjeringen har prioritert studieplasser til IKT-relaterte utdanninger og siden 2016 har derfor det årlige opptaket økt med 1500 studenter innenfor IKT-fag. God IKT-kompetanse til arbeidslivet er viktig for framtidig konkurranseevne og innovasjon. De 30 studieplassene vil bidra til at privat og offentlig arbeidsliv får raskere og bedre tilgang på IKT-kompetanse, sier Nybø.