Alle skal ha frihet og like muligheter til å lykkes
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Kunnskapsdepartementet
Pressemelding | Dato: 11.06.2020
IMDi har i dag lansert holdningsundersøkelsen Integreringsbarometeret 2020. – Alle skal ha frihet og like muligheter til å lykkes. Det å vokse opp i en fattig familie, eller å ha kommet til Norge på grunn av flukt, kan gi noen ekstra utfordringer. Det vil vi gjøre noe med. Derfor satser regjeringen stort på å bedre integreringen, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.
Undersøkelsen viser at befolkningen i Norge er delt i synet på innvandring og at kun to av ti mener integreringen går bra. Samtidig er det en tydelig økning i andelen som mener Norge bør ta imot flere flyktninger som har behov for beskyttelse. Det er også en økt anerkjennelse av at diskriminering av innvandrere forekommer i Norge.
– Integrering er et felles arbeid som krever innsats fra oss alle. Funnene fra integreringsbarometeret understreker viktigheten av at vi har en fortsatt bred satsning på feltet og må jobbe sammen. Det å beherske norsk er nøkkelen til god integrering, og der har regjeringen kommet med nye tiltak som vi mener vil gjøre integreringen i Norge enda bedre, sier Melby. I forslaget til ny integreringslov, som ble lagt frem for Stortinget 24. april, satser vi enda mer på utdanning, kvalifisering og kompetanse. Det skal være grunnlaget i integreringspolitikken.
Integreringsbarometeret er den mest omfattende undersøkelsen av holdninger til innvandring og integrering i Norge. Den er basert på en spørreundersøkelse med 2968 respondenter, noe som er høyere enn i de fleste spørreundersøkelser. Integreringsbarometeret gir viktig kunnskap til arbeidet med å fremme integrering, kvalifisering og mangfold, og forebygge og forhindre diskriminering,
– IMDi bidrar gjennom Integreringsbarometeret til viktig kunnskapsutvikling på feltet. Dette er informasjon som viser viktigheten av at vi har fokus på å drive integreringspolitikken fremover på en bedre måte. For bedre er alltid mulig, sier Melby.
– Integreringsbarometeret gir oss muligheten til å følge utviklingen i folks oppfatninger over tid. Det er et viktig bidrag til en mer kunnskapsbasert debatt om innvandring og integrering. Et flertall av oss er såkalte integreringsoptimister, men fortsatt mener bare to av ti at integreringen går bra. Dette forteller meg at integrering er utfordrende, tar tid og at vi alle har en jobb å gjøre, skal vi få et inkluderende samfunn der alle deltar og bidrar, sier direktør i IMDI Libe Rieber-Mohn.
Integreringsbarometeret 2020 er utført av ISF på oppdrag fra IMDi. Integreringsbarometeret ble gjennomført første gang i 2005.
Les rapporten her