Historisk arkiv

Studentministeren vil bruke penger på å forske mer på studentenes psykiske helse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet vil sette av penger til et større forskningsprosjekt om studentenes psykiske helse. – Vi trenger å vite mer om hvorfor flere studenter sier at de har det vanskelig. Pandemien har forsterket den negative utviklingen, men det har vært for høye tall i for lang tid. Mer kunnskap vil gi både helsetjenesten og utdanningssektoren bedre grunnlag for å sette inn tiltak som hjelper, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet samlet onsdag 26.mai studenter, utdanningsinstitusjoner, samskipnader og helsetjenesten til et digitalt toppmøte om studentenes psykiske helse. Bakgrunnen for møtet var at studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHot) i flere runder har vist at alt for mange studenter sliter med ensomhet og vanskelige tanker. I tillegg er det for få som søker hjelp.

– Tidligere undersøkelser har vist at flere studenter melder om psykiske plager samtidig som alt for få søker om hjelp. Det bekymrer meg. For å snu trenden trenger vi å vite mer om for eksempel hvordan studiemiljøet påvirker den psykiske helsen og hva som er fellesnevnerne for de som sliter mest, sier Asheim.

Forskningsoppdraget vil bli utlyst så raskt som mulig.

Ny start til høsten

På toppmøtet understreket Asheim behovet for å jobbe både på kort og lang sikt for å gjøre studielivet til studentene enklere. På kort sikt vil trolig gjenåpning være det aller viktigste for mange av studentene. Sammen med at studentene har blitt flyttet frem i vaksinekøen betyr det at studiestart til høsten trolig vil bli langt mer normal.

– Mange av de som startet å studere for første gang høsten 2020 har hatt et ganske redusert studieår. Derfor mener jeg institusjonene må legge til rette for at også andreårsstudentene også blir inkludert i fadderuken til høsten og kan få en ny start til høsten.  Det er viktig at de som kanskje ikke har fått mulighet til å få seg venner og bli en del av det sosiale felleskapet får en ny sjanse, sier Asheim.