Naturpanel går inn i viktig fase
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Klima- og miljødepartementet
Nyhet | Dato: 15.01.2015
Denne uken er land fra hele verden samlet i Bonn for å bli enige om det videre arbeidet under det globale vitenskapspanelet for natur.
Kunnskap er grunnlaget for gode politiske beslutninger. På samme måte som FNs klimapanel skal naturpanelet (IPBES- Intergovernmental Panel on Biodiversity and Ecosystem Services) gi et felles kunnskapsgrunnlag for beslutninger på alle nivåer. Utvikling av kunnskap er et globalt felles løft. I arbeidet i naturpanelet går eksperter fra hele verden sammen om å løse oppgaver i grenselandet mellom vitenskap og politikk. Ekspertene skal utrede hvordan det står til med verdens natur, årsaker til utviklingen og peke på mulige politikkvalg som kan gjøres av verdens land for å sikre at naturen ivaretas for framtida.
Det globale panelet er allerede i gang med sitt arbeid. Den første utredningen som kommer, handler om pollinering. Nå skal arbeidet tas videre ved å lage utredninger for alle de fire regionene i verden samt flere tematiske utredninger. Disse skal danne grunnlaget for den globale utredningen og flere tematiske utredninger. Den globale utredningen skal være ferdig i 2018/2019.
Norges rolle i arbeidet
Gjennom medlemskap i naturpanelet drar Norge nytte av internasjonalt forsknings – og utredningsarbeid med fokus på naturmangfold og økosystem tjenester. Norge har bidratt til den tidlige fasen av dette arbeidet, både i form av eksperter og pengestøtte, samt støtte til kapasitetsbygging via støtteenheten ved Miljødirektoratet i Trondheim.
Naturpanelet utløser masse ubetalt dugnadsarbeid fra de involverte forskere og eksperter, og Norge og andre land vil ha stor nytte av kunnskapen som grunnlag for politikkutvikling i tiden fram mot 2020 og etterpå.
I løpet av perioden 2014-2018, vil IPBES gi oss mer kunnskap om bl.a.:
- Pollinering og matproduksjon
- Fremmede arter
- Forringelse av landareal og jordsmonn
- Hvordan gjennomføre gode miljøevalueringer, metodeutvikling knyttet til bl.a. verdsetting og bruk av scenarier i politikkutviklingen
- Stor global utredning basert på regionale utredninger
Mer informasjon finner du på Miljødirektoratets nettsider og på Naturpanelets hjemmesider.