Vil markere krigens kulturminner
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Klima- og miljødepartementet
Nyhet | Dato: 23.01.2015
Klima- og miljøminister Tine Sundtoft og riksantikvar Jørn Holme oppfordrer i et brev alle landets ordførere til å registrere og formidle kulturminner fra 2. verdenskrig. Bakgrunnen er at det i år er 75 år siden 2. verdenskrig startet i Norge og 70 år siden landet igjen ble fritt.
- Det er viktig å ta vare på det som fortsatt finnes av anlegg og bygninger og, ikke minst, sporene etter krigshandlinger og andre alvorlige hendelser, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.
2. verdenskrig blir formidlet bredt gjennom undervisning, bøker og populærkultur, som NRKs dramaserie Kampen om tungvannet. Men det har aldri blitt gjennomført noen landsomfattende registrering av kulturminnene etter krigen. Denne mangelen på kunnskap kan gjøre at enda flere av de fysiske sporene etter krigen forsvinner.
Dette er bakgrunnen for at Klima- og miljødepartementet sammen med Riksantikvaren nå inviterer alle kommunene i hele landet til å samarbeide om å registrere, formidle og markere krigens kulturminner i dette året. Les brevet til kommunene her (pdf).
- Målet er at vi sammen skal innhente kunnskap om 2. verdenskrig slik den har manifestert seg i fysiske spor. Ved at kommunene registrerer disse kulturminnene, kan vi sikre både at den materielle historien blir dokumentert, og at fortellingene fra krigen kan knyttes til de konkrete kulturminnene, sier Sundtoft.
Mange kommuner og fylkeskommuner arbeider allerede systematisk med dette temaet. Dette engasjerer mange, både innen museumssektoren, kunnskapsmiljøene og blant frivillige lag og foreninger.
- Jeg håper kommunene kan ta kontakt og invitere til et samarbeid med alle disse ulike aktørene. Generasjonen som opplevde krigen, er i ferd med å falle fra, og det er viktig at de ufortalte historiene blir dokumentert. Arbeidet med krigens kulturminner kan påvirke vår identitet, både lokalt og nasjonalt. Jeg håper på en god oppslutning om prosjektet, sier Tine Sundtoft.