Historisk arkiv

Økt innsats mot marin forsøpling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Det globale miljøfondet, GEF, øker nå innsatsen mot marin forsøpling internasjonalt etter oppfordring fra Norge og flere andre land.

Statssekretær Atle Hamar vil markere sterk støtte til dette når han deltar på GEF-møtet som finner sted i Da Nang i Vietnam 27.-28. juni i år.

Møtet i Vietnam markerer avslutningen på forhandlingene for å fylle på fondet for fireårsperioden fram til 2022. I et kvart århundre har GEF nå vært viktigste kilde til å støtte opp om de globale miljøavtalene på klima, biomangfold, kjemikalier og bærekraftig skog- og vannforvaltning.

Til tross for redusert støtte fra USA har man klart å mobilisere over 4 milliarder US$ til globale miljøformål de neste fire årene i forhandlingene som nå er avsluttet. Marin forsøpling er ett av formålene der man har fått til økt innsats, noe Norge er svært fornøyd med.

Norges bidrag til GEF vil være på 520 millioner kroner de neste fire årene.

I tillegg til økte GEF-bidrag har Norge også bevilget 280 millioner NOK til et eget bistandsprogram mot marin forsøpling.

FAKTA

  • Det Globale Miljøfondet GEF (Global Environment Facility) oppstod som resultat av Rio-konferansen i 1992.
  • Fondet skal blant annet dekke kostnader utviklingslandene forpliktet seg til under Klimakonvensjonen, Biodiversitetskonvensjonen og Ørkenkonvensjonen.
  • Siden har GEFs rolle blitt utvidet til å støtte opp om flere globale miljøavtaler på klima, biomangfold, kjemikalier og bærekraftig skog- og vannforvaltning.