Historisk arkiv

Vil redusere klimagassutslipp fra avskoging i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Utslippene fra permanent avskoging i Norge er på om lag to millioner tonn, eller om lag 3,7 prosent av Norges totale CO2 utslipp, i året. Det kommer fram i en ny rapport utarbeidet på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet.

Det er Miljødirektoratet som har publisert sin rapport om avskoging i Norge, utarbeidet på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet, i dialog med flere berørte etater og aktører. Rapporten er en første gjennomgang av mulige tiltak og virkemidler for å redusere utslippene fra avskoging.

- Avskoging betyr økte klimagassutslipp. På bakgrunn av denne rapporten blir det viktig å finne fram til tiltak som kan redusere avskogingen i Norge, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Med permanent avskoging mener vi områder der for eksempel bygninger, veier eller jordbruk kommer i stedet for skogarealer. Utslippene fra permanent avskoging i Norge er på omlag to millioner tonn CO2 i året.

Utbygging av veier og bebyggelse er hovedårsaken til avskogingen, fulgt av omlegging av skog til beite og nydyrking av jordbruksarealer. Befolkningsvekst og økt kjøpekraft gir økt etterspørsel etter veier og arealer til boliger, fritidsformål, servicetilbud og infrastruktur. Økt urbanisering kan bety at både dyrket mark og skog bygges ned.

Tap av dyrket mark vil igjen kunne føre til avskoging dersom skogarealer tas i bruk til nydyrking og beite.

Rapporten peker på at det i dag mangler retningslinjer for hvordan kommunene skal redusere avskoging i sin arealplanlegging. Økt informasjon til grunneiere, saksbehandlere og beslutningstakere om årsaker til – og konsekvenser av – avskoging er viktig for å gi økt bevisstgjøring og kunnskap.

Rapporten fremhever også at EU og enkelte andre land har satt mål for klima og arealbruk. Slik øker de bevisstheten rundt arealforvaltning og klimaeffekter av dette.

Miljødirektoratet arbeider med statistikk for utslipp av klimagasser i kommunene. De vil også utvikle veiledning og verktøy for å vurdere klimaeffekter av arealbruksendringer til bruk i kommunenes arealplanlegging. De samme virkemidlene er viktige for den arealplanleggingen som skjer i statlig regi, gjennom sektorlovverk eller statlig plan.

Rapporten nevner innføring av naturavgift eller CO2-avgift på bruk av naturareal som et mulig nytt, generelt virkemiddel som kan utredes nærmere. Klima- og miljødepartementet vil i samråd med berørte departementer videre vurdere forslagene i rapporten.

Les mer på Miljødirektoratets nettsider.