Historisk arkiv

Ber om strengere regler for farlige kjemikalier i leketøy

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Norge har, sammen med 11 andre land, bedt EU-kommisjonen om å øke tempoet i arbeidet med farlige kjemikalier og andre tilsetningsstoffer i leketøy.

- Leketøy som selges skal være trygge. Vi vet at leketøy kan inneholde farlige stoffer som barn blir eksponert for. EU-kommisjonens arbeid med å sette nye grenseverdier for kjemikalier i leketøy går for sakte. Det er viktig at vi bruker alle muligheter til å påvirke EU til å jobbe raskere, sier klima og miljøminister Ola Elvestuen.

Den danske miljøministeren, Jakob Elleman-Jensen, har tatt initativet til et felles brev til EU-kommisjonen om kjemikalier og andre tilsetningsstoffer i leketøy. 

Brevet har to hovedpoeng:

  • EU-kommisjonen arbeider for langsomt med å sette nye grenseverdier for kjemikalier i regelverket for leketøy. Det gjelder særlig aluminium og de kreftfremkallende stoffene nitrosaminer
  • Regelverket for leketøy omfatter i dag ikke grenseverdier for innhold av stoffer i leker for barn over tre år. Men en rekke leketøy for denne aldersgruppensom for eksempel leire eller klemmeleker, kan også inneholde kjemikalier og konserveringsmidler som kan være skadelige.

I tillegg oppfordrer landene bak brevet Kommisjonen til å oppdatere og utvikle teknisk informasjons- og veiledningsmateriell.

Leketøy som omsettes i Norge er underlagt EUs leketøysdirektiv (lenke?). Både Miljødirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) prioriterer veiledning og tilsyn rettet mot leketøysbransjen. Miljødirektoratet gjennomførte en aksjon i 2018 for å undersøke om leketøyene som ble solgt hadde såkalt CE-merking. CEmerket viser at en leke, eller et annet produkt, oppfyller kravene i regelverket.