Historisk arkiv

Enighet om naturmangfold på G7-møtet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Miljøministrene fra G7 er enige om en erklæring om naturmangfold, der de sier at øyeblikkelig handling må til for å hindre at mer natur går tapt i verden. Norge ved klima- og miljøminister Ola Elvestuen er med på møtet, som finner sted i Metz i Frankrike. Norge slutter seg til erklæringen.

G7 består av USA, Japan, Canada, Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Italia.

I erklæringen står det at verdens land må øke innsatsen for å verdsette, bevare og gjenopprette naturen. Strategier, politikk, handlingsplaner og forskning skal styrkes og forbedres. Hvert land må forplikte seg til ny og ambisiøs politikk for å beskytte naturmangfoldet. Disse forpliktelsene skal svare på de store utfordringene verden står overfor.

Ministrene er også opptatt av at hensynet til naturmangfoldet er tett koplet til kampen mot klimaendringene.

Det sies videre i dokumentet at det er nødvendig med mer penger fra både offentlig og privat sektor, og at alle investeringer i samfunnet må ta hensyn til naturen. Det er også nødvendig å endre systemer som i dag bidrar til å ødelegge natur.

I erklæringen sier ministrene også at det på naturtoppmøtet i Beijing 2020 må vedtas et ambisiøst rammeverk for naturmangfoldet i verden.

Trondheimskonferansen om naturmangfold i begynnelsen av juli er spesielt nevnt i erklæringen. Dette står i forbindelse med at den internasjonale diskusjonen om naturmangfold må føre til økt innsats for å beskytte naturen.

På møtet er det også vedtatt konkrete initiativer om beskyttelse av korallrev, redusert avskoging og bedre avfallshåndtering.