Historisk arkiv

Meldeplikt for elektronisk og elektrisk avfall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Norge støtter et nytt forslag fra Ghana og Sveits om å endre Baselkonvensjonen slik at reglene for eksport og import av elektronisk og elektrisk avfall (EE-avfall) blir strengere.

Forslaget innebærer at all eksport av EE-avfall vil underlegges meldeplikt og forhåndsgodkjenning fra importland, etter samme modell som strengere regler for plastavfall, foreslått av Norge i 2019. Det innebærer at metaller, skrap og komponenter av EE-avfall kommer inn under en kontrollprosedyre. Baselkonvensjonen gjelder transport av avfall og farlig avfall mellom land som har undertegnet konvensjonen. 187 land har undertegnet avtalen. 

Kravet om meldeplikt og samtykke fra importlandets myndigheter vil bidra til å gi økt kontroll, bedre sporingsmuligheter og mer kunnskap om avfallsstrømmene globalt. Forslaget vil gjøre det lettere å sikre økt materialgjenvinning og at avfallet blir miljøforsvarlig håndtert hos mottakerlandet. På denne måten vil det blir enklere å avdekke ulovlig eksport av EE-avfall.

- Det er dokumentert at ulovlig eksport av EE-avfall er et alvorlig miljøproblem i mange land. Dette er et godt forslag som kan gjøre det lettere å få kontroll på hvordan denne typen avfall blir omsatt, og samtidig vil forslaget sikre at man lettere kan håndtere avfallet på en miljøforsvarlig måte dit avfallet kommer, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V). 

Med dagens regelverk er det lov å eksportere mye EE-avfall uten forhåndssamtykke dersom avfallet ikke ansees som farlig avfall. Likevel kan dette avfallet inneholde miljøgifter som utgjør en fare for miljøet og menneskers helse. I mange land finnes det ikke tilstrekkelige systemer for å håndtere dette avfallet på en forsvarlig måte.

En rekke EE-produkter er attraktive handelsvarer fordi de inneholder verdifulle materialer som sjeldne metaller fra batterier, datautstyr og finelektronikk. Nettopp fordi EE-avfallet inneholder verdifulle komponenter er det en særlig risiko for ulovlig behandling og omsetning av slikt avfall.

- En kilde til ulovlig eksport EE-avfall kan være elektronikk som kommer på avveie fra for eksempel norske mottak, derfor har regjeringen nå ute på høring et forslag til en regelendring som har til hensikt å begrense dette, sier Rotevatn.

Forslaget er nå lagt frem for skriftlig kommentarer fra alle medlemslandene av Baselkonvensjonen, og vil behandles når partene møtes i 2022. Norge har sendt innspill om at vi er positive til forslaget.