Overvar hevingen av kjølen på Gjellestadskipet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Klima- og miljødepartementet
Nyhet | Dato: 22.06.2021
Siste fase av utgravingen av Gjellestadskipet ble innledet denne uka med heving av første del av kjølen på det om lag 1200 år gamle skipet fra vikingtiden.
Gjellestadskipet fra vikingtid ble påvist med georadarundersøkelser i 2018.
Regjeringa har sørget for ekstrabevilgninger i flere omganger for å sikre det unike vikingtidsfunnet i Halden.
- Ekstraordinære funn krever ekstraordinære tiltak. Dette er den første vikingskipsgraven som undersøkes i Norge på over 100 år, og det har vært viktig for regjeringa å sikre kunnskapen om Gjellstadskipet før det var for sent, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).
Prøveundersøkelser i 2019 viste at skipet var sterk nedbrutt og fortsatt under aktiv nedbrytning, men det ble også klart at det var trevirke igjen i kjølen. Arkeologene ved Kulturhistorisk museum har nå gravd seg ned til denne best bevarte delen av Gjellestadskipet. Kjølen er svært skjør og tas opp av jorda i flere deler. Tirsdag morgen ble den første delen løftet opp. Nå venter videre undersøkelser og konservering av det omlag 1200 år gamle treverket.
Arkeologifaget har utviklet seg enormt siden forrige utgravning av en vikingskipsgrav. Til tross for den dårlige bevaringsgraden for skipsgraven på Gjellestad, har moderne metoder gitt arkeologene muligheter til å undersøke og dokumentere en mengde forhold ved selve graven som ikke ble gjort i undersøkelsene av Gokstadskipet (1880) og Osebergskipet (1904). Gjellestadskipet er ikke like godt bevart som disse, men aldri har en vikingskipsgrav blitt gravd ut på en grundigere måte i Norge.
- Funnet og dokumentasjonen av Gjellestadskipet er helt enestående. Jeg har fått følge utgravinga fra start, og har i dag fått se på hevingen av selve kjølen. Med den arbeidsinnsatsen som er lagt ned her, er jeg sikker på at det vil komme mange spennende resultater framover, sier Rotevatn.