Statsråd Sanner mottok rapport om norske rom og Holocaust
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Pressemelding | Dato: 12.02.2015
- Norske roms historie under 2. verdenskrig, og norske myndigheters rolle, har ikke vært belyst godt nok tidligere, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. I dag mottok han en utredning fra Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter om situasjonen for norske rom før, under og etter 2. verdenskrig.
I rapporten kommer det fram hvordan norske rom ble utestengt fra Norge i mellomkrigstiden, og hvordan det medvirket til at 66 norske rom senere endte i Auschwitz-Birkenau. Bare fire av dem overlevde.
I 1934 ble 68 norske rom nektet adgang til Norge, til tross for at mange av dem hadde hatt norsk statsborgerskap og legitimasjonspapirer gjennom hele livet. Over halvparten var født i Norge.
– Holocaust er et dystert kapittel i vår og Europas historie, men norske rom sin historie har ikke vært godt nok dokumentert. Den nye kunnskapen er både viktig for rom selv og for oss som storsamfunn, sier Sanner.
Utredningen om norske rom og Holocaust ble i dag overlevert Kommunal- og moderniseringsministeren under en presentasjon ved HL-senteret. Representanter for norske rom har ønsket å få belyst norske roms historie under 2. verdenskrig.
Utredningen dokumenterer med navn 66 norske rom som ble internert i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Tallet på norske ofre for nazistenes utryddelsespolitikk blir med dette høyere enn vi har visst om til nå.
- Dette er en sterk og alvorlig rapport og vi har nå fått 66 nye navn på ofre for nazistenes raseideologi. Rapporten gir noen svar, men mange spørsmål gjenstår, sier Sanner.
Les rapporten:
"Å bli dem kvit" - Utviklingen av en "sigøynerpolitikk" og utryddelsen av norske rom (pdf)