Bedre lovregulering av større utbyggingsprosjekter
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Pressemelding | Dato: 14.09.2018
Ekspertutvalget som har vurdert hvordan organisering av eiendom i større utbyggingsprosjekter kan lovreguleres på en bedre måte enn i dag, leverte i dag sin rapport til statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet Lars Jacob Hiim.
– Regjeringen er opptatt av å forenkle og forbedre reglene, og bidra til at ny eiendom etableres på en god og effektiv måte. Utvalget har gjort en stor og viktig jobb, og jeg ser frem til å sette meg inn forslagene, sier Hiim.
Les rapporten: Bedre regulering av større utbyggingsprosjekter (PDF)
Ekspertutvalget som ble oppnevnt for ett år siden har tenkt helhetlig rundt seksjonering av utbyggingsprosjekter som går over lang tid. Målsetningen har vært å kunne fjerne unødvendige hindre for effektiv og gode eiendomsdannelse.
Utvalget har vært ledet av førsteamanuensis Herman Bruserud ved Universitetet i Oslo.
Stordriftsfordeler ved ett stort sameie
Større utbyggingsprosjekter blir ofte gjennomført i flere byggetrinn, der utbyggeren oppretter flere små eierseksjonssameier. Denne måten å organisere eiendommen på er ikke nødvendigvis den beste for de fremtidige beboerne, ettersom de kan gå glipp av stordriftsfordeler ved å være ett stort sameie.
Innføre «utbyggingsseksjon»
Utvalget foreslår å la den delen av tomten som knytter seg til senere utbyggingstrinn være en utbyggingsseksjon, som utbygger alene bestemmer over. Hovedutfordringen etter dagens lov, sett fra utbyggers ståsted, er at kjøperne i de første byggetrinnene får en dominerende posisjon når beslutninger skal tas på årsmøtet.
Utvalget har forsøkt å balansere de ulike interessene i en utbygging som skjer over tid.
På den ene siden ønsker de seksjonseierne som har flyttet inn i den ferdigstilte delen av sameiet å bestemme over egne boliger. De som har flyttet inn trenger forutsigbarhet knyttet til utviklingen i prosjektet.
Utbyggerne har på sin side behov for frihet til å gjennomføre det planlagte prosjektet, og til å gjøre tilpasninger underveis. For eksempel kan markedsendringer tilsi bygging av færre, flere eller andre boliger enn opprinnelig planlagt. Utvalget foreslår flere lovendringer for å kunne balansere disse hensynene.
Forenkle sammenslåing
Utvalget foreslår også å forenkle reglene for sammenslåing av boligsameier, blant annet ved å innføre et krav om at det er tilstrekkelig med kvalifisert flertall på årsmøtet for å kunne fatte vedtak om sammenslåing.
– Utvalget har levert en fyldig rapport. Forslagene innebærer et spennende nybrottsarbeid. Før vi eventuelt sender rapporten på offentlig høring, vil vi derfor nå måtte bruke litt tid på å gå gjennom rapporten og vurdere utvalgets forslag, sier Himm.
Utvalgets sammensetning
Leder: Førsteamanuensis Herman Bruserud, Universitetet i Oslo.
Advokat og partner Camilla Kristiansen Lunne, advokatfirmaet Schjødt.
Daglig leder Yngve Fløisand, PrivatMegleren Nyeboliger Bergen.
Prosjektleder Hege Annie Tryggestad, Veidekke Eiendom.
Jurist Helge Aamoth, OBOS' kontor i Follo.
Sekretær: Advokat Dagrun Grønvik, OBOS
Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00